Seoul - Sinds de dood van Kim Jong-il spreken Zuid-Korea en zijn bondgenoten herhaaldelijk de hoop uit op betere relaties met Noord-Korea. Beleidsmakers in het Zuiden zoeken naarstig naar mogelijkheden om het Noorden op vreedzame wijze bij de wereld te betrekken. Noord-Korea laat echter geen ruimte voor illusies en vat in een nieuwjaarsbericht samen waar het voor staat: ‘Nee, wij onderhandelen niet met het door de Amerikanen bezette Zuiden en nee, we gaan geen ander beleid voeren. Onze mensen zullen Kim Jong-un beschermen tot de dood erop volgt.’

Het Noord-Koreaanse statement klinkt ouderwets straf. Benadrukt wordt dat de oude idealen die Kim Il-sung heeft ontworpen en Kim Jong-il fier verdedigde, verder zullen worden uitgedragen door zoon Kim Jong-un. Juche heet deze ideologie die is gebaseerd op een onafhankelijk en zelfvoorzienend Korea, vrij van bezetters zoals de Japanners in de eerste helft van de vorige eeuw en - in de ogen van Noord-Korea - de Amerikanen tot op de dag van vandaag. De Amerikanen hebben momenteel 28.000 soldaten in Zuid-Korea, dat officieel nog in oorlog is met het Noorden, maar een wapenstilstand kent sinds 1953. De huidige militaire situatie in het Zuiden houdt het geloof van de Noord-Koreanen in de bijbel die Kim Il-sung ontwierp levendig en geloofwaardig.

Revolutionair en stichter van de communistische staat Kim Il-sung is de god van het land, zijn geschrift is heilig. Het nieuwjaarsbericht moet de Zuid-Koreanen en de rest van de wereld eraan herinneren dat we hier te maken hebben met een orthodox bekeerd land, waar geen centimeter ruimte is voor andere ideeën. Regelmatig klinken er verhalen van naar het Zuiden gevluchte ambtenaren die in de problemen kwamen door een bescheiden hervorming voor te stellen op hun vakgebied. Afwijken van hoe Kim Il-sung het wilde is heiligschennis, zelfs al zou het betekenen dat een rijstveld twee keer zo veel mensen zou kunnen voeden.

Zuid-Korea is niet onder de indruk, want het weet dondersgoed dat er wel degelijk veranderingen zijn in de Noord-Koreaanse samenleving: van geïmporteerde kennis van landbouwwetenschappers uit Wageningen tot Egyptische hightech telefoonnetwerken en zelfs hamburgerrestaurants. Juche is een oude illusie die slechts dient om het regime in stand te houden, een strak geregisseerde fantasiewereld die tijdens de uitvaart vorige week weer volop floreerde. Of Kim Jong-un die fantasiewereld nog genoeg kleur kan geven, wordt betwijfeld. De topleiders om hem heen raken hoogbejaard en de tijdgeest heeft steeds meer moeite vijandelijke invloeden buiten de deur te houden. In de ouderwets harde taal van de nieuwjaarslezing weerklinkt dan ook wanhoop: mocht de tijdgeest toch aan de winnende hand raken, dan is er altijd nog het volk dat ingezet kan worden als menselijke kogels en bommen. Want vreedzame overgave aan de ‘westerse imperialisten en verraders in het Zuiden’, dat nooit.