NRC Handelsblad citeert die maandag uit een andere zondagse nieuwsbron: in het PvdA-Vlugschrift heeft Piet Dankert gezegd dat Nederland de komende jaren niet minder maar juist meer aan de Europese Unie moet afdragen.
Een kleine steekproef leert dat de media-agenda op maandag in hoge mate wordt gedicteerd door Vlugschrift en Buitenhof.
Maandag 7 september. ‘In het tv-programma Buitenhof zei voorzitter J. Arnbak van de Opta dat KPN-Telecom zijn inkomstendervingen schromelijk overdrijft’, zo berichten Volkskrant, Trouw en Parool. Volkskrant, Trouw, Parool én NRC Handelsblad weten die dag bovendien te melden dat topambtenaar Sweder van Wijnbergen in het PvdA-Vlugschrift heeft gewaarschuwd voor te veel optimisme over economische groei. Het Parool heeft nog een tweede berichtje uit het Vlugschrift gepeurd: PvdA-raadslid Sweet vindt dat de Algemene Programmaraad slecht functioneert!
Maandag 14 september. Volgens Parool en Trouw zijn volgens PvdA-kamerlid De Boer de cijfers over geluidsoverlast bij Schiphol consequent te optimistisch voorgesteld, volgens Buitenhof.
Maandag 21 september. Trouw meldt dat Bolkestein in Buitenhof heeft gemeld dat hij Nederland niet wil vertegenwoordigen in de Veiligheidsraad. ‘Bolkestein zeker niet naar VN’, aldus Het Parool. Volgens de Volkskrant voelt Bolkestein zelfs ‘niets’ voor de Veiligheidsraad, en die avond meldt NRC dat Bolk een ‘einde aan de geruchtenmolen’ heeft gemaakt in het Buitenhof.
Maandag 28 september. ‘Gekrakeel om Jorritsma’, aldus een parlementsredacteur van Trouw, die bij de zondagochtendkoffie Paul Rosenmöller in Buitenhof hoorde zeggen dat hij ‘zijn collega’s in de Tweede Kamer om een parlementaire enquête zal vragen’. De Volkskrant vindt Rosenmöllers soundbite ‘Minister Jorritsma zit in de gevarenzone’ een berichtje waard.
Hoe komt een journalist op zondag aan nieuws? Rennen naar de fax, kijken wat er uit het PvdA-Vlugschrift valt over te schrijven. Of quootjes uit Buitenhof noteren. Nee, een zondagskrant zal in Nederland nimmer vol geschreven kunnen worden.