In Polen houden de machthebbers niet van homo’s. Een jaar of wat geleden ontstond binnen de EU een rel omdat de toenmalige regering poogde allerlei homofobe wetten door te drukken. Ook verbood men de jaarlijkse Gay Pride. Blijkbaar is daar toen voldoende op gereageerd vanuit allerlei buitenlanden, want al geruime tijd hoor ik er niets meer over. Tot ik tijdens de paasdagen een artikel las over een gemeenteraadslid uit Poznan dat boos is op de dierentuin van die stad. De dierentuin heeft een tienjarige olifant aangekocht, een bulletje, en de gemeente heeft bijgedragen aan een 8,5 miljoen kostende verbouwing van het olifantenverblijf, dat het grootste en mooiste van Europa moet worden.
Nu blijkt dat het bulletje, Ninio, meer interesse heeft voor mannetjesolifanten dan voor vrouwtjesolifanten. Dat kan dus niet, vindt het gemeenteraadslid. Daar hebben we al dat geld niet aan uitgegeven! We wilden een kudde, hoe moet dat met een homo-olifant!?
Zoals zo vaak bij zulke berichten wordt er veel meer niet gemeld dan wel. Waar, bijvoorbeeld, komt Ninio vandaan? Wie heeft hem die nichtennaam gegeven? Heeft de gemeenteraad ook meebetaald aan de aanschaf van dit ondeugdelijke dier? Wat is de achtergrond van het betreffende (rechtse) gemeenteraadslid? Wie heeft gezien of verklikt dat Ninio op mannelijke soortgenootjes valt? Wist de verkopende partij dat ze een homo-olifant heeft verkocht? Hebben ze het misschien zelfs met opzet gedaan om die homofobe Polen te sarren?
De dierentuindirecteur houdt het hoofd koel. Die wijst erop dat het beest tien jaar jong is. Een kind, nog niet eens een puber. Ninio twijfelt gewoon nog een beetje over zijn geaardheid, laat de directeur zachtmoedig weten, en de kans is heel groot dat het bulletje over een jaar of vijf alsnog voor vrouwtjes gaat vallen. Ik hoop van niet. Ik hoop dat Ninio de allernichterigste bul van héél de wereld gaat worden, en dat hij altijd in Poznan blijft wonen, een publiekslieveling wordt, waardoor een toekomstig president ooit gedwongen wordt Ninio een enorme taart voor zijn vijftigste verjaardag te overhandigen. En dat Ninio die dan onderschijt.