Beijing - Hongkong is al weer bijna vijftien jaar deel van China, maar met het wederzijdse respect is het blijkbaar nog altijd beroerd gesteld. Hongkongers zien hun broeders en zusters van over de grens veelal als boerenkinkels en toenemend als nouveaux riches. Anderzijds zijn talloze vasteland-Chinezen ervan overtuigd dat de enclave kapsones heeft over een beschamend koloniaal verleden en bovendien ver boven z'n huidige economische stand leeft.
Gevoelens die recent heftig tot uitbarsting kwamen op YouTube.
Scène 1: Chinees echtpaar eet noedels in de Hongkongse metro en wordt erop gewezen dat dat volgens de reglementen niet mag.
Scène 2: Echtpaar drijft de spot met het gestamelde Mandarijn van de klager.
Scène 3: Iedereen gaat met iedereen op de vuist.
Dat had zo zijn gevolgen: meer dan vijftienhonderd Hongkongers gingen de straat op om te protesteren tegen de Chinese ‘invasie’ en boze burgers legden dertienduizend euro bij elkaar voor een paginagrote advertentie in Hongkongs grootste tabloid Apple Daily waarin de stroom toeristen wordt neergezet als een ‘sprinkhanenplaag’. Op hun beurt riepen Chinese websites op de Hongkongse metro te bestormen, gewapend met voedselwaren. En op televisie bestempelde een getroebleerde nazaat van maar liefst Confucius de zuiderburen als honden. Ook voor Chinese begrippen een niet prettige belediging.
Beijing houdt zich over de kwestie opvallend stil, maar de regering van Hongkong heeft blijkbaar minder moeite om in deze modderige sloot te vissen. Hongkong verstrekt vanouds paspoorten aan Chinese baby’s geboren in de enclave, maar tot grote instemming van vocale delen van de bevolking is het aantal zwangere Chinese vrouwen dat nog tot de ziekenhuizen wordt toegelaten tot eenderde teruggebracht.
Volgens journalist Stephen Vines, auteur van het boek Hong Kong: China’s New Colony, speelt in de achtergrond Hongkongs voortdurende onbehagen over een onzekere toekomst. Buiten de vage officiële slogan ‘Eén land, twee systemen’ zegt Beijing niet wat het nu precies voor heeft met Hongkong. Daardoor twijfelt de bevolking of de huidige vrijheden zullen voortbestaan of misschien zelfs uitgebreid, of dat de metropool geleidelijk onder direct Chinees autoritair gezag zal staan. ‘Wonderlijk genoeg wordt de woede gekoeld op Chinese toeristen, terwijl misschien Beijing onder vuur zou moeten liggen’, zegt Vines. Eind volgende maand stelt Hongkong een nieuwe leider aan, geselecteerd door twaalfhonderd notabelen die voor het overgrote deel het vertrouwen van Beijing genieten.