Delhi – Het galgetouw doet opnieuw dienst in India. Na de stille executie afgelopen november van Ahjmal Amir Kasab, de enige overlevende dader van de aanslagen in Mumbai in 2008, was de beurt vorige week aan Mohammad Afzal Guru, een terrorist uit Kasjmir die betrokken was bij een aanslag op het Indiase parlement in 2001, waarbij twaalf doden vielen.

Op 3 februari wees president Pranab Mukherjee Guru’s gratieverzoek af. Enkele dagen daarna werd Guru opgehangen in zijn gevangenis in Delhi. De executie bracht felle kritiek op gang, niet in de laatste plaats omdat Guru’s familie pas achteraf ervan op de hoogte werd gesteld dat het vonnis was voltrokken. Een brief met het nieuws over de afwijzing van het gratieverzoek kwam pas na Afzal Guru’s dood aan. Vertraging bij de posterijen was de verklaring.

In Guru’s geboortestaat Kasjmir leidde het nieuws tot protesten. In deze regio wordt Guru, die lid was van de afscheidingsbeweging Jaish-e-Mohammed, door sommigen gezien als een martelaar die geen eerlijk proces heeft gekregen.

Sinds Mukherjee’s aantreden als president in juli 2012 lijkt India een nieuwe voorkeur voor de doodstraf te hebben ontwikkeld. Gratieverzoeken worden na kort beraad afgewezen – bij Afzal Guru zonder opgaaf van redenen – en gevangenen die al jaren op death row zitten worden nu richting schavot geleid. Voor de volgende hangpartij wordt nu gevreesd. Vier veroordeelden die betrokken waren bij een aanslag met een landmijn op politieagenten in de zuidelijke staat Karnataka in 2004 hebben ook tevergeefs om genade gesmeekt bij Mukherjee. Deze week buigt het hooggerechtshof zich over de zaak.

De straffe koers van India strijkt veel rechtsgeleerden tegen de haren in. V.R. Krishna Iyer, een oud-rechter bij India’s hooggerechtshof, noemde de doodstraf ‘onmenselijk’ en niet passend bij ‘het land van Gandhi’. De commissie-Verma, die het Indiase wetstelsel onder de loep nam in de nasleep van de verkrachtingszaak in Delhi begin dit jaar, adviseerde expliciet niet toe te geven aan de populistische oproep tot de doodstraf voor verkrachters. De Indiase regering besloot anders. Er is een wet in de maak waarmee een ernstig verkrachtingsmisdrijf voortaan met de galg kan worden bestraft.