De jury, bestaande uit Marja Pruis, Frans Willem Korsten en Sigrid Bousset, onder voorzitterschap van Margot Dijkgraaf, maakte een keuze uit meer dan 120 ingezonden essaybundels uit 2009 en 2010. De genomineerden zijn Joke J. Hermsen met ‘Stil de tijd’ (De Arbeiderspers), Pieter Steinz met ‘Duivelskunstenaar’ (Prometheus-NRC Handelsblad) en Frank Martinus Arion met ‘Intimiteiten van het schrijven’ (De Bezige Bij).

Eerdere winnaars van de prijs waren o.a. Rudy Kousbroek, Roel Bentz van den Berg en David van Reybrouck. De laatste ontving vorig jaar de AKO-Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de Jan Greshoffprijs voor ‘Congo’.

Dezelfde jury boog zich over ruim 50 inzendingen voor de Essayprijs voor nog niet gepubliceerde essays. Genomineerden zijn Miriam Hommes met ‘Brein’, Anouk van Kampen met ‘Smaakvolle televisie’ en Maria Foerier met ‘Anders kijken’.

In 2011 wordt voor de eerste maal een prijs uitgereikt voor een media-essay. Dat is dit jaar een strip-essay. De prijs is mede op initiatief van het Fonds voor de Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst in het leven geroepen. De jury staat onder leiding van Gert Jan Pos (Intendant strips van het Fonds), en bestaat verder uit Gijs Assmann, Peter ter Mors en Margot Dijkgraaf.

Tien striptekenaars dingen mee naar de prijs: Bas Köhler, Gerrie Hondius, Albo Helm, Jeroen de Leijer, Sam Peeters, Wouter Gresnigt & Kasper Peters, Milan Hulsing, Margreet de Heer en Jeroen Funke.

De uitreiking van de prijzen is op dinsdag 17 mei 2011 in MC Theater in Amsterdam.