Vanwege de verscheidenheid en hoge kwaliteit van de binnengekomen essays heeft de jury ditmaal 4 essays genomineerd. Het gaat om de volgende essays: Mark groet ’s morgens de smartphone van Benjamin De Mesel, Een kleine biologische banaan: fonofilia in 12 scène’s van Miriam Rasch, Gods bandrecorder loopt altijd van Coco Schrijber en Attenborough en de aantrekkingskracht - over de liefde als illusie van Jeroen Hopster.

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Klein waren o.a. Arjen van Veelen, Geert Buelens, Joke Hermsen en Daan Stoffelsen (in 2013).

Eind mei werd al bekend gemaakt dat voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot dit jaar 5 essaybundels zijn genomineerd. Op de short list staan: Rutger Bregman met Gratis geld voor iedereen (De Correspondent), Bas Heijne, Angst en Schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen (De Bezige Bij), Stephan Sanders, Iets meer dan een seizoen (De Bezige Bij) Arjen van Veelen, En hier een plaatje van een kat (Atlas/Contact) en Joost de Vries, Vechtmemoires (Prometheus).

Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs waren o.a. Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis (in 2013).

De jury van de Jan Hanlo Essayprijs 2015 bestaat uit Ieme van der Poel, Dick Pels en Niña Weijers, onder voorzitterschap van Xandra Schutte.

De uitreiking van de Essayprijzen vindt op donderdagavond 18 juni plaats in Pakhuis De Zwijger (Piet Heinkade 179, Amsterdam). Het wordt een avondvullend programma over essayistiek in samenwerking met De Groene Amsterdammer, de mediapartner van de Jan Hanlo Essayprijs. Het aanmelden voor deze avond kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

De Jan Hanlo Essayprijs wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) en het Nederlandse Letterenfonds.