Understanding Al Qaeda : Changing War and Global Politics, Mohammad-Mahmoud Ould Mohamedou (PlutoPress, 2007).
Amerikaanse politieke wetenschapper maakt duidelijk dat al-Qaeda een rationele strategie volgde. Prikt clichés over de beweging (‘Ze haten onze manier van leven’, ‘Osama is een product van de Amerikanen’) genadeloos door.

Jihad, Gilles Kepel (Harvard University Press, 2002). Nog altijd actueel meesterwerk van deze grote godsdienstsocioloog, beschrijft het inmiddels honderdjarige islamisme als een onhoudbaar achterhoedegevecht tegen modernisering en opening naar het Westen.

Arab Human Development Report , Arab Human Development Team (UNDP, 2002-2005). Gedetailleerd overzicht van oorzaken, omvang en gevolgen van de structurele achterstand van Arabische samenlevingen.

De onstuitbare revolutie : Hoe de moderne ontwikkelingen de islamitische wereld veranderen, Youssef Courbage en Emmanuel Todd (Elmar, 2008). Vooruitziend boek in het licht van de Arabische lente. Beschrijft de recente modernisering van islamistische landen en daaraan gepaarde hunkering naar zelfrespect, persoonlijke vrijheid en onafhankelijke informatievoorziening.

De globalisering van de islam , Olivier Roy, (Van Gennep, 2003). Signaleert het ontstaan van een virtuele, universalistische islam onder jongeren in het Westen. Onmisbaar voor wie het jihad-verlangen van sommige westerse moslims wil begrijpen.