Natuurlijk, natuurlijk. Er komt een nieuwe Siebelink, en een nieuwe Thomése, een nieuwe Arnon Grunberg en een nieuwe Gustaaf Peek. Er komen twee jonge Fransen in vertaling die aldaar literaire prijzen pakten en voor controverse zorgden met hun naziboeken (Hitlers Hersenen Heten Himmler, of HHHH, van Laurent Binet, en Adolf H. van Eric-Emmanuel Smitt). Amerikaanse sterren als Philip Roth, Jonathan Franzen en Michael Cunningham komen met nieuwe titels - allemaal niet om te missen. Maar van het boek waar ik het meest naar uitkijk had ik geen flauw idee dat het eraan zat te komen: Het Praagse kerkhof van Umberto Eco.
Eco is een van de zeldzame auteurs die een doorwrocht letterkundig product aflevert dat intertekstueel te lezen is als een aaneenrijging van symboliek, parabellen en cultuurkritiek - maar bovenal leest als een jongensboek. Baudolino (2000) en De naam van de roos (1980) zijn de bekendste voorbeelden, al schreef Eco met De slinger van Foucault (1988) een even grappige als erudiete als spannende ideeënroman over een groepje uitgevers die na een uit de hand gelopen spelletje allerlei rozenkruisers, tempeliers en vrijmetselaars achter zich aan krijgen - dezelfde bronnen en thematiek waar Dan Brown zijn miljoenenbestseller The Da Vinci Code over zou schrijven. Alleen Eco deed het vijftien jaar eerder, en waar Brown alle onzin doodserieus neemt, is het bij Eco een groot spel over hoe wij ervoor kiezen bepaalde verhalen te geloven, om de werkelijkheid zin te geven.
De grap was dat Eco na zijn wat geflopte laatste roman, De mysterieuze vlam van koning Loana (2004) had gezworen nooit meer fictie te schrijven. Hij was er wel klaar mee. Vorig jaar kwam hij in The Guardian op dat besluit terug en een paar weken geleden kwam het bericht dat hij zijn manuscript heeft ingeleverd, dat in januari bij uitgeverij Bert Bakker zal verschijnen. 450 pagina’s dik, over allerlei complotten en verwikkelingen die spelen rond de totstandkoming van het beruchte antizionistische pamflet De protocollen van de wijzen van Zion. Historistische roman, keigaaf, speelt zich af in de negentiende eeuw (mijn lievelingseeuw!).