Noord-ierse luchtkastelen

Breed aangekondigd: doorbraak! Voor het eerst gingen David Trimble en Gerry Adams praten. De protestantse leider met de voorzitter van Sinn Feín. Maar toen het geschiedde, vond de BBC-tv het twee minuten waard, Hilversum zweeg. En toch: in Belfast werd de strop rond het ‘vredesakkoord’ verder aangetrokken. Het gesprek ging over de toekomstige ministerraad. Trimble deelde mee dat voor Sinn Feín geen plaats was in het kabinet voordat de IRA zijn wapentuig had ingeleverd. Sinn Feín, betoogde Adams, heeft nú recht op een bestuurspost in verhouding tot zijn politieke sterkte.

Einde gesprek.
Trimble weigerde Adams een hand te geven. Aan die hand, vond Trimble, kleeft bloed. Eerst volledige ontwapening.
Het was je reinste Prinzipienreiterei. Niemand weet hoeveel wapens de IRA heeft. Inlevering van wapens zal nooit meer zijn dan een gebaar. Elk wapen kan onmiddellijk vervangen worden.
Trimble verkondigde ook dat nooit het Britse garnizoen uit Noord-Ierland zou vertrekken, de provincie zou eeuwig onderdeel blijven van het Verenigd Koninkrijk.
Kortom: Trimble en de zijnen leven voort met luchtkastelen. Kop in het zand. Struisvogel. In het vredesverdrag staat dat Ulster naar de republiek zal gaan zodra de kiezers dat willen. Over tien of twintig jaar dus.