Zorns muziek wordt gekenschetst als ugly beauty - misschien ontoegankelijk, extreem en oorverdovend maar altijd spraakmakend, gedurfd en relevant. Aankomend weekend is John Zorn artist in residence tijdens de 34e editie van het North Sea Jazz Festival in Ahoy te Rotterdam. In diverse formaties brengt de Joods-Amerikaanse Zorn jazz die dichtbij de Nederlandse avantgardescene van Han Bennink en Willem Breuker staat.
Dat geldt ook voor Neerlands bekendste altsaxofonist Benjamin Herman. Met zijn kwartet nam hij onlangs de geweldige CD Hypochristmastreefuzz op. Live zullen de experimentele composities van avantgarde-pionier Misha Mengelberg nog beter uit de verf komen.
Wat grote namen betreft, barst het festival dit jaar uit zijn voegen. Natuurlijk zijn er de usual suspects zoals George Benson, Herbie Hancock, Toots Thielemans (ja, die leeft nog!), BB King (hij ook nog!), Erykah Badu en Jamie Cullum. Maar ook enkele jongere internationale acts als Duffy en Adele geven acte de presence - geen jazz maar wel goede muziek.
Bezoek behalve de uitzonderlijke John Zorn ook één van de hippe Nederlandse crossovers als Renske Taminiau, Eric Vloeimans of Kyteman. Met zijn hiphop orkest geeft Kyteman een nieuw gezicht aan de schoonheid van rap, New Orleans-jazz en improvisatie.

www.northseajazz.com