Henny Vrienten voelde dat hij nog niet toe was aan het maken van een nieuw liedjesalbum in zijn eentje (zijn laatste verzameling popsongs – Mijn hart slaapt nooit – is alweer uit 1991), en hij besloot daarom samen te werken met een aantal interessante artiesten. Het woord ‘terloops’ vindt hij goed bij dit album passen (zei hij tegen De Standaard): hoe ouder hij wordt, hoe minder hij kiest voor een gestructureerd plan. Vrienten stiet op het thema ‘nacht’ en nam de snelheid van de hartslag in die uren als uitgangspunt: zeventig slagen per minuut. Alle nummers op Nacht hebben dit tempo.

De nacht: een onuitputtelijke inspiratiebron voor kunstenaars en niet in de laatste plaats voor hem zelf. Met zijn oude band Doe Maar maakte hij al nummers als Nachtzuster, Nachtmerrie op hol en Eén nacht alleen: ‘Ik wou nog vroeg naar bed maar oh daar ging ik weer/ Een pilsje hier twee wiskies daar/ En sjansen met ’n dame in de late night bar.’ Op Nacht weerklinkt niet zozeer het roerige nachtleven, maar worden vooral nachtgedachten weerspiegeld in een dromerige sfeer, opgeroepen door dat rustige tempo, en ook doordat het album als één geheel aan elkaar is gemonteerd. Ondertitel is dan ook De soundtrack. Hiermee blijft Vrienten trouw aan de eigen stijl waarmee hij als (film)componist (Abeltje, Left Luggage, De ontdekking van de hemel) zijn sporen heeft verdiend. Hij kreeg medewerking van uiteenlopende artiesten als Frank Boeijen, Boudewijn de Groot, Def P, Solex en Herman Finkers. Zij werkten een idee uit over wat de nacht voor hen betekent, en vervolgens werden die ruwe ideeën in de studio in één dag opgenomen. Ze gaan over de maan, slapeloosheid, de dood, over zwemmen in het donker en gedoofde hartstocht.

Heel bijzonder is de bijdrage van Tom America. De stemmenkunstenaar trekt met een recorder de probleemwijken van Tilburg in om allochtonen over de nacht te laten praten. De uitspraken zijn verwerkt tot samples in Neti/La noche.

Tom Barman (dEUS) doet meer dan gevraagd en komt met een kant-en-klaar nummer. Vrienten besluit het te arrangeren en mee te zingen. ‘Zo zou het klinken als ik in zijn bandje zat.’ Barman geeft Nacht een heuse primeur. Met De doorgedachte schrijft hij zijn eerste Nederlandse tekst. De rockartiest had in eerste instantie moeite met het tempo. ‘Het is mooi, maar het is traag.’ Maar Vrienten is zeer te spreken over zijn ‘kroegliedje’ en vindt zelfs dat er een groot Nederlandstalig talent aan Barman verloren gaat. In ieder geval geeft hij in het refrein treffend de kern van Nacht aan: ‘Iedereen is anders op dezelfde manier.’

Als afsluiter zingt Vrienten een heus slaapliedje: ‘Nu jij moe je ogen sluit/ Blijf ik naar je kijken/ Snel draai ik de wereld uit/ En ik luister stil of jij nog iets zeggen wil.’

Henny Vrienten, Nacht: De soundtrack (Label:V2). Bij de cd is de dvd Nacht: De film van Henk Hofstede verschenen