ROTTERDAM – Amper twee dagen na de moord op hun boegbeeld en inspirator maken de Rotterdammers zich op om voor het eerst in 28 jaar de Uefacup te veroveren. Terwijl onder de wachtenden voor het condoleanceregister bij het stadhuis een ingetogen stilte heerst, zingen Feyenoord-fans op het Schouwburgplein woensdagavond feestelijke voetballiederen. Ook in café Costa del Sol aan het Afrikaanderplein zijn ze er klaar voor. Bij ieder Rotterdams doelpunt zal er gratis bier worden getapt. Als er dan toch gespeeld moet worden, kun je het maar beter goed doen, is het devies.

Het duurt nog twee uur voor de wedstrijd begint, maar het bier vloeit reeds rijkelijk. ‘Ajax mag dan kampioen zijn, dit is veel mooier’, roept een fan. Langzaamaan breekt in het café de vertrouwde voetbalsfeer door. Clubliederen schallen luid door de boxen. Meedansend en zingend lijken de stamgasten het leed van de moord op Pim Fortuyn te vergeten. Brood en spelen, zo simpel is het. Al klinken ook in het café hier en daar nog liederen voor Pim.

Bij het begin van de wedstrijd heerst onbegrip over de houding van de Dortmund-supporters, die geen minuut stilte willen houden. Maar door de felle opening van Feyenoord is ook dit weer snel vergeten.

Tijdens de wedstrijd wordt Rotterdam een andere stad; geen drommen mensen meer op straat, iedereen zit voor de buis of in een café, de pijn is aan de kant geschoven. Na vijf minuten zijn enkele doorgewinterde supporters zeker van winst: ‘We zijn gewoon beter, dat zie je toch.’ De vrije trap die op de paal belandt, lijkt hun gelijk te bevestigen. Als even later Van Hooijdonk feilloos een strafschop benut, is het hek helemaal van de dam. Twee dagen geleden was het ondenkbaar, maar nu hoor je plots ‘o, wat is die wereld mooi’ uit de mond van een rasechte Rotterdammer. De twee tegendoelpunten van Dortmund laten het feestgewoel slechts even bekoelen. Luttele seconden na het laatste fluitsignaal wordt op de stoep Bengaals vuur ontstoken en rijden feestende supporters luid claxonnerend door de stad. Rotterdam heeft zijn levensvreugde hervonden. ‘Dat is het Feyenoord-gevoel, dat overstijgt alles, ook nu even de dood van Pim’, schreeuwt een fan.

Ondanks de pogingen van de alom aanwezige politie om dit te voorkomen, verzamelen duizenden supporters zich na afloop voor het stadhuis. De sfeer is uitgelaten en het verlies van Fortuyn lijkt helemaal verleden tijd. Maar het is slechts schijn. Een ijverige supporter gebruikt de onderhoudssteigers voor het stadhuis om naar het balkon te klimmen. Als hij even later onder luid applaus zijn doel bereikt heeft, salueert hij met een waardig ‘at your service’. Zijn voorbeeld vindt ijverig navolging en enkele minuten later hangt over het balkon een Feyenoord-vlag broederlijk naast een affiche van Pim Fortuyn.