Kampala – Oegandezen kenden Saoedi-Arabië vooral als het land waar de moslim Idi Amin in ballingschap leefde na zijn val als president. Deze dagen is Saoedi-Arabië in het nieuws door jonge Oegandese vrouwen die er betaald werk hopen te vinden, maar er te maken krijgen met verkrachting, uithongering en opsluiting.

‘Iedere Oegandees wordt hier behandeld als een beest. We smeken iedereen om ons te redden, want we hebben geen geld om terug naar huis te gaan’, klinkt het in een opname uit Saoedi-Arabië die in januari zijn weg vond naar Oeganda, en verder werd verspreid via de sociale media. De oproep kwam van Oegandese vrouwen die mishandeld waren tijdens hun werk als hulp in de huishouding. Ze hadden weten te ontsnappen en waren naar een opvangtehuis in de hoofdstad Riyad gevlucht.

Na verontwaardigde reacties ondernam Oeganda actie. Zeven van de vrouwen werden na tussenkomst van de ambassade in Saoedi-Arabië naar huis gevlogen. De regering verbiedt Oegandezen om nog langer in Saoedi-Arabië aan de slag te gaan als hulp in de huishouding, een stap die eerder werd gezet door onder meer Ethiopië. Een Keniaanse vrouw werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij smokkel van de vrouwen naar Saoedi-Arabië.

Lang niet alle Oegandezen denken dat dit het probleem oplost. Of dat alle bekommernis van de betrokken overheidsfunctionarissen even oprecht is. Sommige van de rekruteringsbedrijfjes die onder valse voorwendselen laagopgeleide Oegandezen naar het Midden-Oosten brengen, worden juist gerund door hooggeplaatste politici en ambtenaren. Zij profiteren van de grote werkloosheid in Oeganda, waar de bevolkingsgroei explodeert. De bestrijding van mensensmokkel in Oeganda wordt bovendien gehinderd door ‘medeplichtigheid’ van officials, constateerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar.

Onafhankelijke media wijzen erop dat de regering zich nu dan wel bezorgd mag tonen over de omstandigheden waarin Oegandezen in Saoedi-Arabië verkeren, maar dat het de regering zelf was die in juli vorig jaar een akkoord sloot met Saoedi-Arabië over de ‘export’ van arbeid naar dat land. De officiële uitleg toen was dat zo’n formele overeenkomst de kans op misbruik van werknemers juist zou verkleinen. En dat de deal een buitenkans bood aan Oegandezen zonder werk. Er zouden er sindsdien zo’n vijfhonderd zijn afgereisd. Intussen vragen sommige Oegandezen zich af of het niet in werkelijkheid ging om weer een plan van hun bestuurders om er vooral zelf op vooruit te gaan.