Oegandese prinses dumpt man via Facebook

Kampala – Het begon met een traditionele ceremonie met trommels en fluiten, een prinsessenbruid in een jurk van soepele boombast en geluksgeschenken zoals gedroogde koffiebonen en rauwe koeienmelk – en het eindigde op Facebook.

Oegandezen volgen met grote ogen een online huwelijkscrisis tussen de beeldschone prinses Ruth Komuntale van Tooro, een van de vier ceremoniële koninkrijken in het land, en haar ex-geliefde Christopher Thomas, een knappe Afro-Amerikaan die Komuntale ontmoette toen ze studeerde in Washington. ‘Ons huwelijk is voorbij’, schreef Komuntale eind oktober op Facebook. Ze reageerde op posts waarin Thomas haar beschuldigde van ontrouw en snobisme.

Een pas 23-jarige prinses die het via social media – en na elf maanden al! – uitmaakt met haar echtgenoot die ze omgekeerd ook beticht van overspel, en van mishandeling: het leidt tot consternatie in het diep-christelijke Oeganda waar de koninkrijken van oudsher een voorbeeldfunctie hebben. ‘Social media zijn niet het beste platform om relatiekwesties te adresseren’, schreef John Ahumuza van de Uganda Christian University in een stichtelijke brief aan de Daily Monitor. Clanoudsten en familie moeten ‘de toekomstige generatie respect leren opbrengen’ voor het ‘goddelijke’ instituut huwelijk. Veel vrouwen prijzen de prinses juist om haar moed om publiekelijk afstand te nemen van een ongelukkig huwelijk – in het patriarchale Oeganda zitten al genoeg vrouwen opgesloten. Komuntale (ruim 4900 ‘vrienden’ op Facebook) riep zelf vrouwen op om ‘op te staan tegen iedereen die je fysiek of emotioneel kan beschadigen’. Ze stond al bekend om haar eigenzinnige gedrag. Op billboards prijst ze een gezichtscrème aan; ‘behandel je huid koninklijk’. Niet iedereen vindt dat een prinses zich moet lenen voor reclame. Ze negeerde ook de scepsis aan het hof van Tooro toen ze koos voor de buitenlander Thomas als haar echtgenoot. Voor deze prinses geen gearrangeerd huwelijk. Dat het nu uit is, leidt tot verwijten van ‘zie-je-wel’, maar ook tot begrip: een prinses is ook maar een mens.

Komuntale toont zich zo een exponent van een generatie Oegandezen die niet langer automatisch luistert naar de ouderen. Dat ze een privé-beslissing kenbaar maakt via een modern medium als Facebook onderstreept dit gegeven alleen maar, observeerde commentator Charles Onyango-Obbo in The East African. Met haar zelfverkozen, online aangekondigde echtscheiding pleegde Komuntale ‘een coup’ tegen traditionele autoriteiten.