Kiev – Snoep uitdelen is voor de oligarchen en machthebbers van Donetsk een geliefde bezigheid. Zo ook op deze zondag op het Leninplein. Maar deze keer krijgen de weldoeners, pro-Russische separatisten die de plaatselijke supermarkt hebben geplunderd, stank voor dank.

De dozen met zoetigheid komen uit de fabriek van de verkeerde oligarch: de ‘fascist’ en ‘moordenaar’ Petro Porosjenko. Tientallen dolzinnige aanwezigen – vooral vrouwen uit de sovjettijd – stampen de inhoud tot chocolademousse.

De westersgezinde, nieuw gekozen Oekraïense president Petro Aleksejevitsj Porosjenko zal al zijn moed bijeen moeten schrapen als hij binnenkort, zoals hij vlak na zijn zege aankondigde, een eerste officiële reis naar de explosieve pro-Russische regio Donetsk gaat maken. ‘Dapper’, ‘waardig’ en ‘fatsoenlijk’ zijn gelukkig de eigenschappen die zijn aanhangers hem toedichten. Misschien verklaart dit ook zijn electorale succes in enkele als pro-Russisch beschouwde zuidelijke en oostelijke regio’s.

De leus ‘Stem op Petro Aleksejevitsj, dan hebben we snel een nieuwe president’ werd veel gehoord op de dag dat Porosjenko de zege op basis van overtuigende exitpolls opeiste. ‘Een deel van de stemmen is verbonden met de wens van veel mensen om de verkiezingen in één ronde te voltooien’, observeert een socioloog kort na de stembusgang. Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev wordt door velen betwijfeld of de aanpak van corruptie bij de door de wol geverfde politicus in goede handen is. ‘Oude garde’, zeggen de critici. Om eraan toe te voegen: ‘We houden je in de gaten.’

Ook Vitali Klitsjko, die als kandidaat voor het burgemeesterschap van Kiev met Porosjenko een succesvol politiek verbond sloot, weet inmiddels dat er een tijd is vóór verkiezingszeges en ná. Op zondag, tijdens een bijeenkomst van Maidan-sympathisanten op het Onafhankelijkheidsplein, krijgt de vroegere bokskampioen, door velen beschouwd als politiek lichtgewicht, het zoveelste fluitconcert over zich heen. Klitsjko heeft het plan om de Chresjtsjatyk, de nog altijd door protesttenten geblokkeerde boulevard, weer voor het verkeer toegankelijk te maken. ‘Ik heb niet gezegd dat ik Maidan wil ontruimen’, verweert hij zich.

Dezelfde middag verschijnen vier autobussen van het nieuwe bataljon ‘Donbass’ bij het plein om vrijwilligers voor het front te rekruteren. Op Facebook post de commandant: ‘Wie gereed is Oekraïne te verdedigen, kan zich bij ons melden.’ 23 mannen voelen zich aangesproken.