Kiev – Drie weken voor de regionale verkiezingen kleurt Oekraïne alle kleuren van de regenboog. Op iedere straathoek hebben campagneteams hun blauw-gele, zwart-rode en groen-witte ‘agitatietentjes’ opgeslagen en door het hele land worden evenementen georganiseerd waarbij kandidaten opdraven om zieltjes te winnen. Ze proberen vaker de kiezers te overtuigen met diensten en cadeautjes dan met een steekhoudend partijprogramma. In Lvov deelden campagneteams wittebrood en voedselbonnen uit aan gepensioneerden, in Kiev kregen stemgerechtigden zakken met aardappels mee en in Odessa konden burgers gratis hun messen laten slijpen. In het stadje Tsjernobaj kregen kinderen snoep uitgedeeld terwijl hun ouders prijzen konden winnen: van theepotten tot elektrische dekens en zelfs – in weerwil van de strenge kieswet – geldprijzen.

Naast de gevestigde partijen trekt een bonte stoet van nieuwkomers en randfiguren aan de verwarde kiezer voorbij. Onder de 132 geregistreerde partijen bevinden zich exotische exemplaren: de Internetpartij, het Blok Darth Vader, de partij van de Barmhartige Samaritaan en Oekrop oftewel dille – een geliefd ingrediënt in de Oekraïense keuken dat tijdens de oorlog met Rusland uitgroeide tot geuzennaam. De Beweging voor Hervormingen van bankier Serhij Doemtsjev koos een wel heel opvallende campagnemascotte: een blauw-gele neushoorn met een bezem in de hand. Dat Doemtsjev wordt genoemd in een reeks indrukwekkende corruptieschandalen lijkt hem niet te deren.

Experts verwachten van de lokale verkiezingen dan ook weinig goeds. De directeur van een Oekraïense politieke denktank betitelde de verkiezingen in de media als ‘de smerigste ooit, anarchistisch en ondemocratisch’. Ook de kiezer is ontevreden. ‘Kandidaten lijken het verschil tussen lokale en nationale verkiezingen niet te kennen’, klaagde een briefschrijfster in de Komsomolskaja Pravda. ‘De ene kandidaat belooft fatsoenlijke generaals aan te stellen, een andere zegt het land bijeen te zullen houden en de derde komt met een onbegrijpelijk Plan B. Maar ik wil dat de beloofde metrohalte er komt en dat het ziekenhuis om de hoek open blijft.’

Kiezers in het door separatisten bezette oosten van het land moeten hun gang naar de stembus nog even uitstellen. Plannen van Donetsk en Loegansk voor een eigen stemming vielen in het water nadat regeringsleiders in Parijs waren overeengekomen dat de verkiezingen moeten voldoen aan de voorwaarden van het vredesverdrag van Minsk.