Ilja, freelance docent Duits, is bezorgd: ‘Melnik maakt weer kans om rector te worden.’ Petro Melnik is het voormalige hoofd van de Oekraïense belastingacademie. Op verdenking van corruptie kreeg hij in 2013 huisarrest.
Al na een week was de vogel gevlogen. Maar de ex-rector, icoon van corruptie, is weer terug. Begin juli vernietigde de rechtbank in Irpin, bij Kiev, de aanklachten tegen Melnik.
Volgens westers gezinde Oekraïners als Ilja zijn corrupte Oekraïners een binnenlandse vijand. ‘Het front tegen corruptie is niet minder belangrijk dan het front van onze helden in het oosten van het land’, tamboereerde president Porosjenko toen hij de leider benoemde van een nieuw anticorruptiebureau. De oprichting daarvan was een van de voorwaarden van het imf voor steunkredieten. De honderden detectives en ict-specialisten die als inquisiteurs aan het werk gaan, kunnen hun borst nat maken.
Op de landenlijst van Transparency International heeft Oekraïne vorig jaar precies één punt meer gescoord dan in 2013. Na de Maidan-protesten tegen het regime-Janoekovitsj staat het land nog altijd op de laagste plek in Europa. ‘De corrupte farao is gevlucht maar zijn roofzuchtige piramide is nog niet uit elkaar gevallen.’ Op die manier verwees een volksvertegenwoordiger naar het informele systeem van verticale geldstromen dat door Janoekovitsj’ talloze gunstelingen tot in de finesses was uitgewerkt.
Het dondert geregeld in de jacht op onfrisse praktijken. Nadat eerder het hoofd van de Oekraïense dienst voor noodsituaties tijdens een live uitgezonden kabinetsberaad in voorarrest was genomen, wierp de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken onlangs de handdoek in de ring. Aanleiding was het gewelddadige onthaal van journalisten van het anticorruptieproject ‘Ons geld’ bij een villa op naam van zijn dochter. Hierbij werd een verslaggever mishandeld en een camera ontvreemd.
In haar ijver zal Oekraïne’s pro-westerse regering moeten oppassen voor de spreekwoordelijke kuil voor een ander. Zelfs het staatshoofd blijkt niet van smetten vrij. Een reportage van een onderzoeksjournalist maakte aannemelijk dat Porosjenko dankzij een populaire schijnconstructie en warme relaties met de hoofdstedelijke elite in 2009 eigenaar werd van een perceel welgelegen bouwgrond. Gratis.