Sport op maandag

Offer

Het grootste ochtendblad meldt maandagochtend dat drie spelers van het Nederlands elftal zijn ‘geslachtofferd’. Denny Landzaat, Tim de Cler en Kew Jaliens zijn uit de selectie verwijderd die woensdag tegen Slovenië gaat spelen.

‘Geslachtofferd’ is geen fijn woord. Het betekent dat onder druk van het een of ander mensen zijn weggestuurd. Marco van Basten had het zelf misschien niet zo gedaan als hij het helemaal alleen voor het zeggen had, maar hij heeft het blijkbaar niet helemaal alleen voor het zeggen.

Je zult maar geslachtofferd worden. Dat gun je niemand.

Nederland telt zestien miljoen bondscoaches, zeggen ze. Dat is niet helemaal waar. Gezien de reacties na de wedstrijd van zaterdag, Nederland-Roemenië 0-0, hebben we zestien miljoen coaches van de bondscoach. Iedereen richt zich op Van Basten als ze zich druk maken over Oranje. Zijn kop moet rollen, daar komt het op neer.

Het was inderdaad een bedroevend duel. Geen overtuiging, geen creativiteit, geen zin, leek het wel. Maar de manier waarop is gereageerd op het gelijkspel is buitenproportioneel. Op de website van hetzelfde ochtendblad vonden we bijvoorbeeld:

‘Wat een drama!Wanneer gaat iemand die eikel van een van Basten weer de golfbaan op sturen?Hij doet alles fout en het gaat niet beter worden.Van Persie kon hem nog redden in de eerste wedstrijden ,maar nu is er niemand meer!O jawel, die zijn er wel. Die heren lachen zich kapot in Munchen en Madrid. Maar gewoon Jaliens, Babel, Landzaat en Huntelaar blijven opstellen.Leuk voor de eredivisie ,maar geen europees niveau.Jammer ,maar het wordt in de Bergen volgend jaar een Drama’

‘Ik heb het Nederlands elftal nog niet 1 keer goed zien spelen onder Van Basten, stoppen met die gozer!’

‘Wanneer word van basten niet weggestuurd?Ik bedoel het gaat toch niet over Ajax meer zet gewoon kuijt erin looser…die vent spoort echt niet’

‘Moet het schip nu eerst zinken voordat de KNVB reageerd tegen die waardeloze en arogante van Basten?Na het WK hadden ze hem al de laan moeten uitsturen.!!!!!!!!!’

Van de Kelten, die goeie ouwe Kelten, weten we dat ze af en toe offers brachten aan de goden, om ze gunstig te stemmen. Ook mensenoffers. Dat deden ze als er serieuze dingen op het spel stonden, bijvoorbeeld als ze oorlog moesten voeren tegen vijandige stammen. Hoe belangrijker de gebeurtenis, hoe zwaarder het offer. Als het ging om een regenwens, dan konden ze volstaan met een paar dieren. Als er een geslaagde oogst moest worden afgesmeekt, werd het offer al zwaarder: dieren plus sieraden plus andere kostbaarheden. In de zwaarste gevallen werden er mensen geofferd: een vrouw voor een succesvolle strijd tegen een vijand. Twee jonge maagden voor een overwinning op de onverslaanbare eeuwige rivaliserende stam.

De goden dachten er het hunne van, en bleven onberekenbaar.

Marco van Basten brengt zijn eigen offers. Aan de god die publieke opinie heet. De stem van het volk. Want het volk is machtig. Door het offeren van een wisselspeler, een tweede-keus-rechtsback en een slecht presterende middenvelder hoopt Van Basten de gunst van de publieke opinie af te smeken. Dat is voor Slovenië. Als het dan weer misgaat, zal hij met zwaardere offers moeten komen. Dan volstaan De Cler, Landzaat en Jaliens niet meer. Dan moeten Robben, Sneijder, Van der Vaart en Huntelaar gaan vrezen voor hun plaats.