Terwijl zowel voor- als tegenstanders van de brochure de straat op gingen om te demonstreren, moest Parody zich in het parlement verantwoorden voor de publicatie.

Het begin van het verhaal kent elke Colombiaan: de zelfmoord in Bogotá in augustus 2014 van de talentvolle zeventienjarige scholier Sergio Urrego. De reden? Hij werd op school voortdurend gepest vanwege zijn homoseksualiteit. Het land reageerde geschokt en het Constitutioneel Hof droeg het ministerie van Onderwijs op voor de scholen nieuwe richtlijnen op te stellen over discriminatie op grond van seksuele voorkeur.

In de brochure van Parody draaide het om tolerantie, en dan met name om tolerantie jegens jongeren met afwijkende seksuele voorkeuren. De lgbti-gemeenschap reageerde juichend; de nog zeer machtige katholieke kerk was tegen. Tegenstanders van de nieuwe richtlijnen zetten een publicatie met expliciete seksscènes tussen jongeren van hetzelfde geslacht op internet en wekten daarbij de indruk dat het ging om de brochure van het ministerie van Onderwijs. In werkelijkheid was het een pornografisch stripverhaal voor volwassenen, uitgegeven in België.

Hoe was het mogelijk, zo vroegen de tegenstanders in het parlement zich af, dat er door het ministerie van Onderwijs brochures werden verspreid met informatie die volkomen inging tegen de normen en waarden van de gemiddelde Colombiaan? Was dit niet promotie voor afwijkend seksueel gedrag? De medestanders van de minister wezen erop dat de Colombiaanse grondwet discriminatie verbiedt – op welke basis dan ook. Parody moest toegeven dat bepaalde formuleringen in de brochure wellicht ongelukkig waren, maar gaf ook aan dat haar ministerie had gedaan wat het Hof had opgedragen.

Na het debat waren de media duidelijk. Het ging de tegenstanders van Parody eigenlijk om het naderende referendum waarin de Colombianen zich kunnen uitspreken over het akkoord van de regering-Santos met guerrillabeweging farc. Tegenstanders proberen in het debat rond de brochure de verdeeldheid en het wantrouwen onder de Colombianen aan te wakkeren.