Geachte Nederlandse Spoorwegen,

Geen angst: deze brief gaat niet over vertragingen of uitval van treinen. Ik wil het met u eens hebben over olifantspaden. De locatie: NS Station Heeze, Brabant. Even daargelaten dat wat mij betreft het hele station tegen de vlakte mag om er een mooi en hedendaags gebouw (zoiets als het fonkelnieuwe station Bijlmer bijvoorbeeld) neer te zetten, wil ik u erop wijzen dat bij het ontwerp van het stationsgebied een enorme denkfout is gemaakt. Zoals u vast weet, ligt perron 1 op gelijke hoogte met het terrein er pal naast. Op dat terrein bevindt zich de fietsenstalling. Tussen het perron en de fietsenstalling is een groenstrook van anderhalve meter breed, met een lengte van ongeveer negentig meter. Reizigers die op perron 1 uit de trein stappen, worden door die groenstrook gedwongen om helemaal terug te lopen naar de officiële in-/uitgang van het station. Ik schrijf ‘teruglopen’, maar bedoel eigenlijk ‘omlopen’.

Dat de landschapsarchitect (is dat de verantwoordelijkheid van de NS of is het een taak van de groenvoorziening van de betreffende gemeente?) mensen wil dwingen om negentig meter om te lopen, is al een gotspe, maar om er dan ook nog voor te kiezen om die anderhalve meter brede groenstrook te beplanten met Hedera helix (in gewone taal: klimop) is voor mij totaal onbegrijpelijk. Ik stond op dinsdagavond 25 september op perron 1 en al wat ik zag was zo her en der een mottig clustertje klimop, in het nauw gebracht door meerdere olifantspaden waar vier van die beesten naast elkaar overheen kunnen! Wat een verspilling van levend materiaal! Hoe vaak is die groenstrook wel niet opnieuw ingeplant met klimop? Hoeveel tijd en geld is er al aan verspild?

Ik raad u – gratis en voor niks – aan er de Berberis junianae (in gewone taal: zuurbes) neer te zetten, die heeft bladdoorns tot 4,5 centimeter lang! Dat zal die olifantmensen leren! De struik heeft zijn diensten bijvoorbeeld al afdoende bewezen als haag rondom kleuterschoolspeelpleinen; ik garandeer u dat daar geen kindertjes onder auto’s komen!

Hoogachtend,

Gerbrand Bakker

(voordeelurenchipkaarthouder)