PvdA-lijsttrekker Eberhard van der Laan omarmde het document als een geschenk uit de hemel, een leidraad tot de sociaal-economische wederopbouw van de stad. Schaefers laatste wenken kwamen terecht in een speciale krant en werden een van de belangrijkste campagne-instrumenten van de hoofdstedelijke PvdA.
Groot was Van der Laans toorn dan ook toen Leo Jacobs, de nummer twee van de Groenen, afgelopen zaterdag in een ingezonden brief in Het Nieuws van de Dag korte metten maakte met Schaefers plan, dat hij kenschetste als gebakken lucht en bovendien nog stigmatiserend voor werklozen. Van der Laan pikte dat niet en deed op de lokale tv-zender AT5 zijn beklag. De lijsttrekker: ‘Wat mij zo kwaad maakte was dat ik Leo de donderdag daarvoor nog uitgebreid had gesproken tijdens een politiek cafe. Toen begon hij ook al uit te varen tegen het plan-Schaefer, waarop ik hem zeker een kwartier lang heb uitgelegd dat hij zich vergiste. Het plan-Schaefer is bijvoorbeeld helemaal niet stigmatiserend voor werklozen. Het legt de schuld exclusief bij de politici. En dat zou een teleurgestelde sociaal-democraat die zijn heil bij Roel van Duijn heeft gezocht, juist moeten aanspreken. Enfin, Leo wilde wel naar me luisteren en zei op het eind dat hij me wel gelijk gaf. “Dus je gaat nu toch op de PvdA stemmen”, zei ik. Waarop hij me antwoordde dat hij daar een week over zou denken. Maar twee dagen later komt dan toch dat ingezonden stuk in de krant.’ Jacobs’ brief bleek reeds verzonden naar het Nieuws van de Dag en bleek niet meer uitneembaar. Van der Laan: ‘Dit schaadt onze relatie. Dat vind ik jammer.’
Jacobs, ex-hoofdredacteur van Stad Radio Amsterdam en tegenwoordig actief als interviewer van een wekelijks politiek programma vanuit het Amsterdamse stadhuis, kwam een week eerder tijdens het maken van zijn politieke praatshow ook al in het nauw. Hij werd door omstanders beschuldigd van partijdig gedrag toen tijdens een interview met Van der Laan het geluid uitviel en vervolgens Roel van Duijn wel met geluid de gelegenheid werd gegeven om alles wat de PvdA-leider te berde had gebracht de grond in te boren.
Hoe dan ook: dat is nog allemaal beter dan de campagnemethode van Ernst Bakker, wethouder van cultuur te Amsterdam en lijsttrekker van D66 aldaar. Bakker presteerde het om alle debatten in de stad te omzeilen, blijkbaar in de hoop dat absolute stilte de beste beveiliging is voor de voorspelde monsterzege der hoofdstedelijke democraten.