Londen – Voor zijn 96ste verjaardag nam Sir Bryan Thwaites een bijzondere beslissing. Met zijn levenseinde in zicht besloot de gevierde wiskundige de kostscholen waar hij als puber is onderwezen, Dulwich College en Winchester, in totaal 1,2 miljoen pond te schenken. Met dat geld kunnen ze jongens uit de witte arbeidersklasse studiebeurzen geven. Zelf was de jonge Bryan indertijd ook afhankelijk van deze vorm van financiële bijstand geweest.
Van alle kinderen zijn working class boys op onderwijsgebied in Engeland het meest achtergesteld. Voor hen is het schier onmogelijk om naar Dulwich te gaan, de alma mater van P.G. Wodehouse en Nigel Farage, of naar Winchester, waar Jeremy Corbyns spindoctor Seumas Milne op heeft gezeten. Tegenwoordig zitten er veel zonen van Afrikaanse, Aziatische en Russische superrijken op deze scholen.
Toevallig had Stormzy een paar maanden geleden een soortgelijk initiatief genomen. De rapper, een bewonderaar van Corbyn, financiert elk jaar twee studiebeurzen voor zwarte jongeren die de intellectuele capaciteiten hebben om in Cambridge te kunnen studeren. Waar de prestigieuze universiteit het aanbod van harte accepteerde, wezen Dulwich en Winchester de geste van Sir Bryan af in het kader van de antidiscriminatiewetgeving. ‘Het is niet in het belang van onze school, zijnde een liefdadigheidsinstelling, een donatie van deze aard te accepteren’, meldde het in 1382 opgerichte Winchester waar het schoolgeld meer dan 45.000 euro per jaar bedraagt.
Het Zuid-Londense Dulwich zei dat het niet goed is om ras een rol te laten spelen. De afwijzing zorgde voor beroering. Voormalig Labour-Kamerlid Frank Field beschuldigde de kostscholen van racisme.
De man die de Britse gelijkheidswetgeving tien jaar geleden mede op schrift heeft gesteld, was evenmin onder de indruk. ‘Ik merk dat de juristen van de scholen denken dat de bedoeling van de wetgeving is om mensen van kleur voordeel te geven’, schreef Trevor Phillips in The Daily Telegraph, ‘terwijl de bedoeling is om gelijkheid te beogen, bijvoorbeeld door achtergestelde groepen te helpen, ook als ze, zoals in dit geval, wit zijn.’
Thwaites heeft de hoop opgegeven dat zijn alma maters tot inkeer komen en heeft nu staatsscholen benaderd die hard geld nodig hebben. Enkele scholengemeenschappen hebben al interesse getoond, waaronder de Lambeth Academy in Zuid-Londen. Rector Leon Wilson, zelf van Jamaicaanse komaf, zei dat veel filantropen donaties geven aan verschillende etnische groepen. ‘Ik zie niet in waarom er een probleem zou moeten zijn als het om witte jongens gaat.’