Eindelijk de steeds uitgestelde première van Het land van Maas & Geel, Talpa-opvolger van Barend en Van Dorp, die daar nooit meer werden wat ze waren. Twijfels werden niet beschaamd: deprimerende vertoning. Verkiezingen, dus Mark Rutte, dus vrijgezel, dus waarom dat zo, dus homo met een vraagteken, dus meiden in de studio die op de internetkring Hyves vriendinnen van Mark zijn, dus de vraag wie hij uitkiest om te daten, enzovoort, enzoverder. De banaliteit, de schaamteloosheid, de vernedering van iemand die geen vraag over zijn opvattingen en werk krijgt – het zakte dieper en dieper. Ander item: best geklede man van Nederland. Aan tafel Marlies Dekkers, onderbroekgoeroe, jurylid dat de uitslag mee kwam delen. Wie bleek genomineerd? Cees! Die liet in mimiek en motoriek merken hoe spannend hij het vond. Geintje, dacht ik nog. Dan: ‘Best geklede man is… Tijs Römer.’ ‘Waaaaaat?’ zegt Cees. En hij gebruikt een vernietigende kwalificatie voor de kleedstijl van Tijs. Geintje, denk ik weer. Maar de sfeer is om te snijden, de deskundigheid van de jury wordt betwijfeld, het jurylid moet zich verdedigen. Wat een onwaarschijnlijke kleinzieligheid, onsportiviteit, kinderachtigheid. Welkom in het land van Geel. Dat ik niet als enige de rug toekeerde: binnen een week gekelderd van 233.000 naar tachtigduizend kijkers.

Maar zo een Rutte begrijp ik niet. Natuurlijk wil je overal stemmen werven en de prognoses waren alarmerend. Maar er is toch zoiets als een ondergrens? En zoiets als zelfrespect? Dan loop je toch weg, zoals Esmaa, Jihad en Hajar Alariachi deden bij aflevering 3 van Sonja over seks? Niet dat Sonja en haar gasten onder de grens gingen in hun verkenning van seksprogramma’s door de decennia heen. Maar die programma’s zelf doen dat soms wel. Als zelfs Sophie Huybrechts desgevraagd moeite heeft met onderdelen van Spuiten en slikken, dan is dat voor zwarte kousen van Veluwe en Maghreb helemaal onverteerbaar. Ja, ik heb alle begrip voor die ‘meiden van Halal’. Ze waren totaal van streek, bleken, moedig als altijd, bereid na afloop nog wel met Sonja te praten en vergeleken hun weglopen met zappen: het gaat ze niet om een verbod, maar thuis kun je wat je kwetsend vindt uitzetten – zoals ik Maas en Geel. Hier zaten ze tussen beelden van prostaatmelkers en spuitende vrouwen. Dus weg. Maar hoe moet een voorlichtingsprogramma voor moslims er dan uitzien? vroeg Sonja bekommerd. ‘Dat moeten ze zelf maken’, zei good old Hedda van Gennep, ooit maakster van Open en bloot. ‘Seks met Jihad’, reageerde Sonja, ad rem als altijd, in één moeite door duidelijk makend dat ze niet snapt waar de gevoeligheid ligt.

Die Halal-meiden bezochten in hun eigen programma politici, onder wie Marco Pastors, die les over politiek gaf aan vmbo-kinderen. Zijn opmerking dat Esmaa haar hoofddoekje los moest doen om hem beter te kunnen verstaan is in allerlei tv-programma’s vertoond als voorbeeld van ‘schandelijk’. Het typeert hem, zeker. Maar Esmaa was zelf zwaar in de fout gegaan. Pastors legde de leerlingen uit dat nieuwkomers moeten accepteren dat de positie van vrouwen en homoseksuelen hier anders is dan thuis. ‘O, dus alle moslims moeten homo worden’, bekte Mokumse Esmaa, die nota bene lerares is. En dat bracht Pastors tot zijn ongepaste opmerking. En toen Esmaa bij Marijnissen klaagde dat ze veel te veel belasting moest betalen als ze hard gewerkt had, verdween er nog iets van de sympathie die ik het trio toedraag. Eventjes Meiden van Haram.