Het is de waanzin van de Champions League die ervoor zorgt dat Ajax en Feyenoord op leven en dood, met liegen en bedriegen, strijden om de tweede plaats. Ja, de tweede plaats, die zal worden gevierd als een titel. Second best betekent goud. Over het nakende kampioenschap van PSV praat niemand, wat mede komt doordat PSV saai voetbalt.

Het begon allemaal met de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax, die Ajax inging met het idee dat hij niet ten koste van alles gewonnen hoefde te worden. Ajax gaf prioriteit aan de toen nog te spelen tweede wedstrijd tegen AC Milan en de tweede plaats in de competitie. Foute instelling, want toen Ajax met 0-1 achterkwam, was het te laat. In de slothectiek kreeg Van Hooijdonk een rode kaart voor een trappende beweging naar Ajax-verdediger Van Damme. Volgens scheidsrechter Luinge zou Van Hooijdonk onmiddellijk na afloop zijn excuus hebben aangeboden. Van Hooijdonk ontkende dat later. Vlak voor tijd gaf Ibrahimovic van Ajax een elleboog aan De Nooijer van Feyenoord en miste Chivu van Ajax op een haar de kin van Song van Feyenoord. Die handelingen uit de vechtsport ontgingen scheidsrechter Luinge. Pas na eindeloze herhalingen via de televisie werden beide Ajacieden in staat van beschuldiging gesteld.

En vervolgens voldoet zich een al jaren bestaand proces in de voetballerij: dan begint het gelieg en gedraai voor de tuchtcommissie. Ik ben ooit zelf gehoord als getuige in een zaak tegen een medespeler. Ik had echt niets gezien, bleef ik volhouden, dus kon de scheidsrechter die naast mij stond ook niets hebben gezien. De teamgenoot waarvan ik zeker weet dat hij de overtreding had begaan, werd vrijgesproken.

Het is een ongeschreven wet dat spelers elkaar dekken en daarvoor moeiteloos liegen of zich minimaal niets meer herinneren. Nu Ajax en Feyenoord vechten om de tweede plaats, worden de ongeschreven wetten geschonden. Voor de camera van AT5 was Van Damme niet geraakt door Van Hooijdonk; voor de tuchtcommissie had hij toch iets gevoeld. Volgens Koeman was Van Damme «geraakt» omdat De Nooijer en Song hadden geweigerd de Ajax-boksers vrij te pleiten.

Op de website van Feyenoord geeft persmanager Jan D. Swart een inkijkje in de wijze waarop clubs tuchtrechtzaken voorbereiden. Een dag na de wedstrijd had hij Leo Beenhakker van Ajax gebeld in een kennelijk vergeefse poging de verklaringen van de op te roepen getuigen op elkaar af te stemmen, om op die manier escalaties te voorkomen. Duidelijk is dat de tuchtcommissie van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond niet meer is dan een kluchtcommissie.