Roma worden al vijfhonderd jaar geconfronteerd met vooroordelen. Hoe makkelijk deze mythen de berichtgeving beïnvloeden, is de afgelopen maanden een aantal keer gebleken. Zo mocht hoogleraar Dina Siegel in Vrij Nederland onder de kop ‘Het Zigeunertaboe’ zonder tegenspraak constateren dat ‘zakkenrollers, bedelaars en winkeldieven voor het grootste deel Roma zijn.‘

De internationale en Nederlandse pers ging helemaal los na de ontdekking van de 'blonde engel’ in het Roma-gezin in Griekenland. De veronderstelde ‘ontvoering van een West-Europees meisje’ bleek in werkelijkheid de informele adoptie te zijn van een albino Roma-meisje uit Bulgarije. Zie het artikel van Natasha Gerson in De Groene van deze week.

In Oost-Europa leiden de vooroordelen tot systematische maatschappelijke uitsluiting op basis van etniciteit. Zo werd in de Roemeense kustplaats Efore Sud zonder noemenswaardige tegenstand eind september een Roma wijkje met zo'n 100 inwoners ontruimd en platgewalst. Rachel Corner en Laurens Nijzink maakten de fotofilm De ontruiming over dit drama.