Dries is een van de vijf Nederlanders die immuun voor pijlen, borden en reflectoren minstens één keer in het jaar op de verkeerde weghelft belanden. Dries is achter in de negentig en heeft de stoel zo ver mogelijk naar voren staan als hij het gaspedaal bedient.
Speciaal voor Dries heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) deze week bij Alkmaar een ‘spookrijderswaarschuwingssysteem’ in gebruik genomen. Volgens de organisatie het enige systeem dat echt werkt tegen spookrijders. Op het kruispunt N242-N508 haalt VVN alles uit de kast om Dries ervan te overtuigen dat hij tegen het verkeer in rijdt.
Eerst vonken twee stroboscopen, en ‘Ga terug’-schilden lichten op. Vijftig procent kans dat Dries slechtziend is. Maar VVN is niet voor één gat te vangen. Even verderop slaat een sirene aan. ‘Ga terug’, buldert nu een stem. De bedoeling is een schrikeffect teweeg te brengen waarbij Dries gerust de macht over het stuur mag verliezen, want de masten zijn botsveilig.
Als het nieuwe systeem een succes is, laat VVN weten, wordt het ook op andere plaatsen geïntroduceerd. Hopen dus dat Dries of die vier anderen een keer in Alkmaar moeten zijn.