Doo-wop-’oohs en -’aahs, tegendraadse tonen en elegante melodieën vind je bij het Brooklynse Grizzly Bear naast elkaar en door elkaar heen. De derde cd Veckatimest lijkt de ene keer op Sergeant Pepper, klinkt dan weer als de Beach Boys en is ‘mooi’ met een scherp randje. De plaat komt het best tot zijn recht als je ’m vaak en hard over de boxen draait, maar in een van Nederlands beste popzalen komt de transparante sprookjes-voor-volwassenen-muziek hopelijk ook helemaal uit de verf. De live-uitvoering van het onweerstaanbare Two Weeks bij David Letterman biedt in ieder geval perspectief. Voor wie Grizzly Bear overigens toch nog te gewoontjes is, kan zich een paar weken eerder in dezelfde zaal tegen de muzikale tenen laten schoppen door de niet minder boeiende wijkgenoten Dirty Projectors (20 september).
Pete® Doherty probeert onze hoofdstad waarschijnlijk volledig te mijden op zijn komende minitournee door ons land. De notoire junk en zanger/gitarist, of zijn management, koos voor optredens in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Vier jaar geleden zagen verscheidene mensen hem eigenlijk geen 27 jaar oud worden, maar hoewel hij zich van het ene in het andere schandaal blijft storten, laat hij als muzikant ook nog steeds van zich horen. Na het laatste Babyshambles-werk in 2006 verraste hij eerder dit jaar vriend en vijand met de soloplaat Grace/Wastelands. Een nieuw teken van leven en tegelijkertijd een van de beste cd’s uit zijn loopbaan. ‘Ouderwets Libertines-niveau’ las je ook regelmatig in de besprekingen. Bijna niets klinkt strak en hij zingt zelden zuiver, maar het werkt en wat heeft Doherty een talent om goede popliedjes te schrijven. Als hij uit de bak en de kliniek weet te blijven kan het op het podium heel goed uitpakken, zo bewees hij in juni in zijn eentje op Glastonbury. Deze keer neemt het fenomeen in wording als het goed is ook een band mee.

Grizzly Bear treedt 9 november op in de Amsterdamse Melkweg. Pete Doherty speelt op 23, 24 en 25 november achtereenvolgens in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven