Oranjestad - Het was een nieuw Arubaans record: nog nooit meldden zich zoveel mensen ziek als op maandag 3 januari. Natuurlijk waren er dubieuze gevallen bij, mensen die de feestdagen te uitgebreid hadden gevierd of mensen die hun decembervakantie nog wat wilden oprekken. Maar de meeste ziekmeldingen waren serieus: ook Aruba kreeg keihard te maken met de omikron-variant.

De Directie Volksgezondheid (dvg) draait overuren: in een sporthal in Santa Cruz wordt er gevaccineerd en geboosterd en in het ziekenhuis worden dagelijks honderden mensen getest. Het aantal mensen dat zich wilde laten testen was begin januari zo groot dat er via de media werd opgeroepen om alleen te komen als je duidelijke symptomen had. Rond het ziekenhuis ontstonden enorme files, wat weer leidde tot klachten van bedrijven in de buurt die door alle opstoppingen nauwelijks bereikbaar waren.

En dit alles in het toeristische hoogseizoen. Er landen sinds begin december dagelijks tientallen vluchten met Amerikanen, Nederlanders en Colombianen; in de haven liggen de schepen van de Holland-Amerika Lijn en Carnival Cruises; alle hotels zitten vol; er is nauwelijks nog een huurauto te krijgen. Ondertussen hield premier Evelyn Wever-Croes de moed erin: een vijfde golf, heel vervelend, maar het aantal ziekenhuisopnames bleef beperkt. Er was absoluut geen reden voor paniek.

In Amerika dachten ze daar anders over: Aruba kreeg code donkerrood en werd een very high risicoland. Daarmee kreeg de dvg een nieuw probleem: wat te doen met positief geteste Amerikaanse toeristen die niet met het vliegtuig naar huis mogen maar uit hun hotel moeten omdat hun kamer is gereserveerd voor een nieuwe toerist? Via de media richtte de dvg zich tot de bevolking: wie een kamer over had, kon zich melden en kreeg tegen betaling een positief geteste toerist in huis. De quarantaine-periode werd voor het gemak teruggebracht tot vijf dagen.

Het zijn sowieso lastige tijden voor premier Wever-Croes, die in september begon aan haar tweede termijn. Ondanks het weer opbloeiende toerisme is de economische situatie van Aruba nog steeds precair en is financiële steun van Nederland noodzakelijk. Maar aan die steun stelt Nederland wel voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld eindelijk iets worden gedaan aan het steeds maar uitdijende ambtenarenapparaat. Als het gaat om corona heeft Aruba overigens weinig te klagen over Nederland: de dvg ontving genoeg vaccins om elke inwoner van het eiland, legaal of illegaal, een booster te geven.