Washington – De Amerikaanse politiek staat stijf van het hyperbolisch taalgebruik. Bij Amerikanen leidt het tot een zekere verdoving: als je elke vier jaar krijgt te horen dat deze verkiezingen de belangrijkste van je leven zijn, waarom zou je dat dan geloven?

Dit mechanisme dreigt opnieuw in werking te treden met de nieuwe zorgwet die de Republikeinen momenteel door de Senaat proberen te loodsen. Die is door tegenstanders al ‘mensonterend’, ‘sadistisch’ en ‘crimineel’ genoemd – krachttermen die in 2009 ook door veel Republikeinen werden gebruikt toen Obama zijn zorgwet introduceerde. Maar wat de regeringspartij nu voorstelt, is werkelijk een monster van een wet. Volgens de Congressional Budget Office zullen onder ‘Trumpcare’ in 2026 49 miljoen Amerikanen onverzekerd zijn, waaronder vooral armen en ouderen. Onder Obamacare zouden dit er ‘slechts’ 28 miljoen zijn. Trumpcare schrapt ook de belastingverhogingen die Obamacare voor de hogere middeninkomens invoerde, verlaagt zorgsubsidies voor huishoudens uit de (lagere) middenklasse en bezuinigt op overheidsprogramma’s als Medicare en Medicaid. Kortom: Trumpcare is één grote welvaartstransfer van arm naar rijk.

Het verzet van de Democraten beperkt zich vooralsnog vooral tot retoriek. Er zijn nog geen ‘sit-ins’ geweest, zoals de Democraten wel deden toen het Huis van Afgevaardigden weigerde te stemmen over nieuwe beperkingen voor vuurwapens (gun control). Dat zouden de Democraten vooral uit strategische overwegingen niet doen: de aanname van Trumpcare zou politieke zelfmoord zijn voor de Republikeinen, een geheide verkiezingsnederlaag in 2018.

Daarmee overschatten de Democraten wellicht het enthousiasme dat kiezers zullen hebben voor de partij die weliswaar tegen stemde, maar verder niets deed. Daarbij is ook relevant wat voor een zorgstelsel Amerikanen volgens peilingen het liefst willen: een door de overheid gerund systeem zonder zorgverzekaars (‘single payer’ of ‘Medicare for all’). Een dergelijk systeem kan in Californië zelfs op een tweederde meerderheid onder de bevolking rekenen. Afgelopen maandag werd een voorstel voor ‘Medicare for all’ in die staat echter geblokkeerd door de door zorgverzekeraars en farmaceuten gefinancierde Democratische partijtop.

Wellicht kunnen gewone Amerikanen hulp verwachten van de Grand Old Party zelf. Want na het verschijnen van de cbo-berekeningen maakten verschillende, voornamelijk vrouwelijke Republikeinse senatoren duidelijk dat ze tegen de wet in deze vorm zullen stemmen.