Manilla – De paus is een klootzak, buitengerechtelijke executies zijn dé manier om misdaad te bestrijden en homo’s moeten kunnen trouwen.

Met deze standpunten lijkt een gooi naar het presidentschap in de uiterst katholieke Filippijnen een kansloze missie. Toch is presidentskandidaat Rodrigo Duterte (70) juist door dit soort uitspraken uiterst populair. Volgens sommige peilingen staat hij nu op de eerste plaats in de strijd om de opvolging van president Aquino junior.

Rodrigo ‘Rody’ Duterte houdt van de schijnwerpers en de liefde is wederzijds. Flirts met jonge vrouwen zijn een vast onderdeel van zijn toespraken, evenals stevige scheldpartijen aan het adres van hoogwaardigheidsbekleders. Toen paus Franciscus vorig jaar naar Manilla kwam, kreeg hij de volle laag. Want deze ‘son of a bitch’ veroorzaakte een verkeerspuinhoop in de stad.

Bij iedere uithaal vragen commentatoren zich af of Duterte te ver is gegaan. Maar telkens blijkt dat het publiek smult van de ophef die hij creëert. Geen wonder dat een columnist van de Philippine Star zich vorige maand afvroeg: is Duterte onze Donald Trump?

Een van de plannen waarmee hij kritiek oogst, is zijn voornemen drugsbendes in het hele land aan te pakken zoals hij in zijn thuisbasis Davao doet. Daar vindt hij politie, aanklagers en rechters overbodige bureaucraten. Liever laat hij zijn eigen bendes jacht maken op misdadigers. Human Rights Watch spreekt van ‘doodseskaders’ en vraagt de autoriteiten onderzoek te doen naar Duterte’s bemoeienis met de ruim duizend buitengerechtelijke executies in de stad.

Duterte lacht om die ‘westerse denkwijze’ en klopt zich op de borst vanwege de resultaten: Davao werd van een onveilige stad een toeristentrekpleister. En, zo waarschuwt hij misdadigers, als hij president wordt gaan ze er allemaal aan: ‘De vissen in de baai van Manilla zullen vet worden. Daar laat ik jullie dumpen!’

Duterte’s succes in de peilingen wordt gevoed door het breed gedragen idee onder Filippino’s dat het land in permanente chaos verkeert en niet zonder sterke leider kan. Dertig jaar nadat dictator Ferdinand Marcos het veld moest ruimen, vindt nog altijd twintig procent van de kiezers een autoritair regime beter dan democratie. Het is dan ook geen verrassing dat uitgerekend Bongbong Marcos, de zoon van de oud-dictator, trappelt om naast Duterte als vice-president op de stembiljetten te komen.