
Er komen ‘onorthodoxe maatregelen’ om drugscriminelen die onze samenleving ontwrichten aan te pakken. De inzet van inlichtingendiensten hoort daar ook bij, kondigde Ferdinand Grapperhaus zondag aan bij Buitenhof. De minister zat daar om te reageren op de verschrikkelijke moord op Derk Wiersum, de advocaat die vermoedelijk is doodgeschoten omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond, een crimineel die verklaringen is gaan afleggen over de bende waar hij zelf deel van uitmaakte en waarvan Ridouan T., de meest gezochte man van Nederland, de leider is. De bende heeft veel verdiend in de cocaïnehandel en vermoordt met groot gemak tegenstanders en anderen van wie ze vinden dat ze in de weg staan.
Dat T. niet happig is op mensen die over hem praten, en al helemaal niet op de autoriteiten, is al langer bekend. Over B. heeft hij in onderschepte berichten gezegd dat hij ‘iedereen van hem gaat laten slapen’, onderwereldtaal voor ombrengen. Eerst is Nabil B.’s broer, een ondernemer die helemaal niets te maken had met zijn onderwereldpraktijken, doodgeschoten en nu dus ook zijn raadsheer Wiersum.
Alles wat je over de moord op een onschuldige advocaat zegt schiet tekort: dat de dader jong is, de opdrachtgever gestoord en het werk van strafrechtadvocaten, officieren van justitie, rechters en andere betrokkenen nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat we niet bestand zijn tegen nietsontziende drugscriminelen, dat nietsontziend een steeds letterlijkere betekenis krijgt. Dat de moord voorkomen had kunnen en moeten worden, dat de moord niet voorkomen had kunnen worden. Dat er niet zomaar een zoveelste grens is overschreden, maar dat dit een regelrechte aanslag op ons allemaal is. Maar niks zeggen doet al helemaal geen recht aan de tragedie.
En er worden vooral antwoorden gezocht op de vraag: wat nu? Die vraag werd ook veelvuldig gesteld aan Grapperhaus. Van de cda-minister worden antwoorden verwacht op problemen die te diffuus zijn en te diepe wortels hebben om er pasklare oplossingen voor te hebben. Maar: zoals gezegd kondigde hij onorthodoxe maatregelen aan. Nederland krijgt een narco-brigade waar Grapperhaus meer dan honderd extra mensen op wil zetten, om bendes zoals die van Ridouan T. op te rollen, hun vermogens af te pakken en te voorkomen dat jonge jongens, die volgens de minister al als ze tien of elf jaar oud zijn worden geronseld, het criminele pad bewandelen.
Door onder meer de Fiod, de politie, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee en het jeugdwerk landelijk samen te brengen, iets wat zich regionaal al heeft bewezen, moet meer specialistische kennis samenkomen. Tot nu werkten al die diensten summier samen, omdat bijvoorbeeld informatie uitwisselen niet mocht vanwege privacywetgeving. Wat de minister afgelopen week ook aankondigde: er komt een hogere beloning dan de honderdduizend euro die er nu is uitgeloofd voor degene met de gouden tip over de verblijfplaats van Ridouan T. en zijn rechterhand Said R. Voor mensen in die (cocaïne)kringen is een ton namelijk een schijntje.
Dat er nu vlak na de moord op Derk Wiersum vele maatregelen worden aangekondigd om drugscriminelen keihard aan te pakken is begrijpelijk, maar het is niet dé oplossing. Als die er al zou zijn, die ene maatregel die alles oplost, was het probleem nooit zo groot geworden.