Ook Italië gaat weer naar school

Rome – Het grote catharsis-moment richting normaal is eindelijk ook voor Italië aangebroken: de scholen gaan weer open. Half september is altijd de norm geweest in het dan vaak nog hete Italië, maar dit jaar is een nationale psychotherapie noodzakelijk om de rond acht miljoen lagere- en middelbareschoolleerlingen weer de drempel over te duwen. Logisch, voor het nog altijd zwaarst getroffen land van Europa qua aantal coronadoden (bijna 36.000) en met een loodzware lockdown die meer dan zes maanden heeft geduurd. Wat dat heeft gedaan met de psyche van de Italiaanse schoolkinderen, daar is veel over te doen geweest onder Italiaanse ouders. De ‘help, mijn kind wil de deur niet meer uit’-discussies in tv-programma’s en kranten waren legio. Voor veel Italiaanse schermklevertjes bleek de opsluiting een soort vrijhaven van het moeilijke leven in de buitenwereld, en laat het maar aan de Italiaanse Mama over om de gouden kooi zo comfortabel mogelijk te maken.

Daarom is het de hoogste tijd dat de Italiaanse scholen nu eindelijk, na ruim een half jaar, weer opengaan. Maar de angst is enorm. In ieder geval moet al het onderwijzend personeel zich laten testen, was de gedachte, maar dat blijkt tot nog toe onhaalbaar voor bijna een miljoen leraren. Dan moest van alle leerlingen dagelijks de lichaamstemperatuur worden gemeten bij het betreden van de school, maar ook dat blijkt nog onhaalbaar. Vanaf 55 jaar valt iedere leraar/lerares automatisch in de risicogroep, aangeduid als docenti fragili, en dat zijn er in Italië vierhonderdduizend. Al deze mensen thuisonderwijs laten geven is ondoenlijk, maar eigenlijk mogen ze ook niet naar school, vinden ze in Italië. En al zou je ze dwingen, dan moet je op de eerste schooldag vierhonderdduizend doktersverklaringen afwachten.

De taps toelopende monobanchi (eenpersoonstafeltjes die dwingen tot afstand) zijn weliswaar in productie, maar natuurlijk nog niet klaar voor de dag van de nationale opening, maandag 14 september. In het weekend daarop, 20 september, moet in veel scholen worden gestemd voor de regionale verkiezingen en moeten ze dus eigenlijk weer een week dicht voor de ontsmetting. Vele regio’s hebben nu al gezegd de opening dan maar direct naar 1 oktober te verschuiven. Ook nog een heel groot probleem zijn de gele Italiaanse schoolbussen, die voor veel kinderen het enige vervoer zijn en maar voor de helft mogen gevuld. Italië is, kortom, helemaal niet klaar voor de eerste schooldag, maar moet er toch aan geloven.