Het café ligt aan de goede kant van het kanaal dat de stad verdeelt tussen arm en rijk en wordt gefrequenteerd door hippe Vlamingen en andere wereldburgers. De overkant heet Sint-Jans-Molenbeek en is een andere wereld, een wereld van minder welvarende migranten en hun kinderen. De marktlui zijn er op deze zondagmiddag in volle ramadan aan het opruimen. Een eenzame journalist is er de enige witte.

De jongen met het roze haar moest het nieuws ook gehoord hebben. Daags na het uitbreken van de rellen in Londen vlogen ook hier de stenen door de lucht. Er was brand uitgebroken in een bakkerij en de ordediensten hadden moeite de ramptoeristen op afstand te houden. Het was verre van een tweede Tottenham, maar genoeg voor velen om de vergelijking te maken, onder wie de burgemeester van Molenbeek en de minister van Buitenlandse Zaken.

Londen en Brussel zijn niet zo verschillend. Londen heeft de City, Brussel de EU. De twee strijden om de eer van de hoogst opgeleide arbeidsmarkt van Europa - en om die van de grootste sociale ongelijkheid. Grote groepen laagopgeleide jongeren vinden er geen werk.

Nabil, een jonge Brusselaar met Marokkaanse ouders, heeft wel werk. Als technicus bij het lokale buurtcentrum, gevonden via een overheidsinstelling. Hij heeft zijn middelbare school niet afgemaakt, net als veel van zijn buurtgenoten. ‘Diploma of geen diploma, het maakt niet uit’, zegt hij. ‘Er is weinig werk en veel discriminatie. Misschien niet eens op huidskleur, maar wel op postcode.’ Onderzoek geeft hem gelijk. Een inwoner van buurten als Molenbeek heeft twee keer minder kans op werk dan iemand anders met dezelfde ervaring. Ook hoogopgeleiden.

Anders dan in Londen liggen de getto’s van Brussel in het centrum van de stad. Het is niet de eerste keer dat er opstootjes zijn tussen jongeren en politie. Tot nu toe zijn die altijd binnen de perken gebleven. Maar als er niks verandert, komt er een dag dat er een steen het kanaal over vliegt en op het terras van De Walvis belandt.