Het inmiddels doodgespeelde Music van John Miles is het beroemdste voorbeeld uit de mainstream pop, maar in de meest uiteenlopende genres als hardcore en country heeft menige artiest wel een nummer waarin hij een eerbetoon brengt aan zijn eigen muzikale subcultuur.

In de hiphop zijn er vele voorbeelden, maar het beste is wel R.A.P. Music van Killer Mike, het titelnummer van zijn album uit 2012. Het nummer begint met het statement ‘I never really had a religious experience’, gevolgd door een zwaar synthesizer-geluid, waarna de rapper al snel stelt: ‘Rap music is my religion.’ Het nummer was groot, de tekst bijna een gospel, op een album dat sowieso al uitblonk in intelligentie.

De producer van het album was El-P (uit New York), met wie Killer Mike (uit Louisiana) iets later een duo begon, Run The Jewels. Hun debuut was goed, de opvolger nu nog beter. El-P heeft een voorkeur voor een geluid dat wortels heeft in punk, hardcore en noise. De gasten op het album onderstrepen dat. In All Due Respect duikt Travis Barker op, de drummer van punkpopband Blink 182, die met zijn eigen project Transplants al duidelijk maakte een grote liefde voor hiphop te voelen. En op gevangenistirade Close Your Eyes horen we het eerste teken van leven in vele jaren van Zack de la Rocha, de immer ziedende frontman van Rage Against the Machine. Hij klinkt niet minder boos en overtuigend dan in de jaren negentig.

Er ademt een dreiging door het volledige album, die zit besloten in het grimmige geluid, de altijd wat bezwerende voordracht van Killer Mike (die het woord ‘fuck’ net zo spugend kan uitspreken als de jonge Ice-T), en de donkere, vaak uitgesproken politieke teksten: ‘Got left with a gun and a pit-bull terrier/ And a note from my dad said I hope God carry ya.’

Het album eindigt met een nummer dat in geluid doet denken aan R.A.P. Music, maar in tekst allerminst: het is geen liefdesverklaring aan een muziekgenre, maar een oorlogsverklaring aan gezag en religie. Zelden klonk hiphop zo overtuigend punk. Maar zo mogelijk nog overtuigender en hoogst actueel is Early, een nummer over politiegeweld tegen de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. ‘Man, I ain’t got a gun or a knife/ You do this and you ruin my life/ And I apologize if it seems like I got out of line, sir/ Cause I respect the badge and the gun/ And I pray today ain’t the day that you drag me away/ Right in front of my beautiful son.’

De manier waarop El-P het onheil ondersteunt is ronduit briljant: die beteuterde sample komt uit het jaren-tachtig-computerspel Pacman, en wel op het moment dat Pacman te grazen werd genomen door een spookje.


Run The Jewels, Run The Jewels 2. Run The Jewels treedt op 20 december op in Tivoli Vredenburg, Utrecht


Beeld: Run The Jewels (Gazin).