Kanselier Faymann is tot 2008 minister van Infrastructuur. Hij is in die functie verantwoordelijk voor staatsbedrijven als de spoorwegen en de Asfinag – de organisatie die zich bezighoudt met de financiering van autowegen. Volgens berichten verplicht Faymann deze ondernemingen te adverteren in grote kranten. In de uitingen staat echter vooral ronkende taal over de minister zelf. De öbb – de staatsspoorwegen – plaatst bijvoorbeeld een campagne waarin de minister uitlegt hoe hij de spoorwegen succesvoller maakt.
De rekening van de marketingacties, in het geval van de spoorwegen 500.000 euro, moeten de bedrijven zelf betalen. In het tijdschrift Profil meldt een medewerker van Asfinag dat hij vaak zelf pas weet dat er weer geadverteerd wordt als hij de uiting in de krant ziet staan. Ook melden diverse media dat het ministerie regelmatig forse druk uitoefent op het management van de ondernemingen. Managers moeten meewerken – op straffe van persoonlijke consequenties.
Oppositiepartij fpö eist opheldering en justitie start in 2011 een onderzoek naar Faymann, die inmiddels premier is. Ook het optreden van staatssecretaris Ostermayer, die in een eerdere functie het directe contact verzorgde met de verschillende media, wordt onderzocht. Gelukkig voor de beide socialisten komt ook een conservatieve collega in opspraak: minister van Landbouw Berlakovich adverteerde wel heel erg veel in de Bauernzeitung.
Geen van de bewindslieden ziet de Inseratenaffäre als een handicap voor het verder regeren van zichzelf of de coalitie. Faymann maakt zich inmiddels op voor een nieuwe termijn als Kanzler.
In oktober rondde de officier van justitie het vooronderzoek af en was het wachten op een zogenaamde Weisung van de minister van Justitie. Die ‘order’ is er nu en luidt dat justitie de zaak als gesloten beschouwt. De vragen blijven, de geruchten ook. Maar in de analyse van justitie zijn er inderdaad advertenties geplaatst. De adverterende bedrijven hebben daarvoor echter een marktconforme prijs betaald; ze hebben deels van de marketingacties geprofiteerd en zijn er in elk geval niet slechter van geworden. En geheel onlogisch is het niet dat het ministerie van Landbouw in de boerenkrant adverteert.
Er is dus eigenlijk niets aan de hand.