Londen – ‘Mother Theresa. 67 points!’ Gejuich klinkt bij de vrijdag-assemblee van de Londense All Saints-school wanneer een leraar bekendmaakt welk ‘House’ de voorbije week de meeste punten heeft gehaald. Ook voor de ‘bewoners’ van St. Margaret’s is er reden tot vreugde, want de 53 punten waren genoeg om aan kop te blijven in het algemeen klassement. Voor de andere vier ‘Huizen’ is er volgende week een nieuwe kans om gejuich van leerlingen, ouders en docenten in ontvangst te nemen.
Het fenomeen ‘House’ in een school is bij Nederlanders vooral bekend van Harry Potter, maar op de lagere school van mijn zoontje bestaat het ook, al is het geen kostschool. De namen zijn wel minder poëtisch dan Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw en Hufflepuff. In plaats daarvan zijn ze vernoemd naar belangrijke hervormers, heiligen soms. Een Huis is bijvoorbeeld vernoemd naar Oscar Romero, de aartsbisschop van San Salvador die veel heeft gedaan in de strijd tegen geweld en armoede.
Ook Sint-Albanus, Elizabeth Fry en slavernij-afschaffer William Wilberforce hebben een Huis, compleet met kleurrijke wapenschilden die aan de muur van de aula hangen.
In die Huizen zitten kinderen uit de verschillende jaargangen. Dagelijks delen docenten punten uit voor goed gedrag. Dat kan gaan om het openhouden van de deur, het organiseren van een schaaktoernooi, het netjes houden van het klaslokaal of het helpen van jongere Huisgenootjes. Er zijn bonuspunten te verdienen. Mijn zoontje kreeg ooit een extra punt nadat hij tijdens de speelpauze een banaan uit het klaslokaal had gehaald voor zijn hongerige juf, dit op haar vriendelijke verzoek.
Op academisch gebied verschilt deze school weinig van de openbare school waar hij voorheen op zat, maar er is meer discipline. Dat kan ver gaan. Nadat een klasgenootje van mijn zoon een viltstift had gebruikt bij zijn huiswerk wierp de lerares het papier als een prop in de prullenbak.
Wat opvalt op deze school is aandacht voor het empathische vermogen. Toen kinderen na een voetbalwedstrijd elkaar persoonlijke scores gaven, geïnspireerd op het Match Attax-spel, kreeg het jongetje dat hard probeerde maar niet zo goed was de meeste punten.
Het past bij de missie van All Saints, samengevat in een passage uit het schoollied dat elke week bij de weekafsluiting in de kerk uit volle borst wordt gezongen: ‘We are the saints of today for the world of tomorrow.’