Oranjestad – Voor wat, hoort wat, zeker in de Arubaanse politiek. Nadat een verzoek met 150 handtekeningen om de zandweg in hun wijk te asfalteren niets had opgeleverd, plaatsten de bewoners van Santa Martha dan ook een groot bord met daarop in het Papiamento de tekst: ‘De politieke partij die hier kan zorgen voor asfalt krijgt onze stem.’ Het bord is na de hevige regenval van de afgelopen maanden overwoekerd door bomen en struiken en de weg door de wijk is nog steeds niet geasfalteerd. ‘Ik heb hier al in geen jaren een politicus gezien’, zegt een buurtbewoonster.

Armand Hessels, voorzitter van de Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba, kent het bord: ‘Dit is precies wat er verkeerd is aan de manier waarop hier politiek wordt bedreven. Stemmen kopen, vriendjespolitiek, corruptie, het gaat maar door.’

De parlementsverkiezingen staan pas gepland voor eind september, maar de strijd om de kiezer tussen oppositiepartij mep en de avp-regering is al begonnen.

Premier Eman heeft het moeilijk en het zal nog een hele klus worden om voor de derde keer op rij de verkiezingen te winnen. De torenhoge staatsschuld van het eiland had tot gevolg dat Aruba onder financieel toezicht werd gesteld. De deal met Venezuela over de heropening van de sterk verouderde raffinaderij in San Nicolas deed velen de wenkbrauwen fronsen. En dan was er het relletje met Nederland over de nieuwe gouverneur. De keus van Eman was duidelijk een andere dan die van de Koninkrijksregering. Nederland drukte natuurlijk z’n zin door, waarna de premier verhaal (en bakzeil) ging halen in Den Haag. Daarnaast liep het groene imago van de avp, dat ook internationaal werd uitgevent, een flinke deuk op toen er in beschermde natuurgebieden nieuwe hotels werden gebouwd.

Hessels weet beter dan wie ook dat het politieke bewustwordingsproces waar hij met zijn stichting naar streeft iets is voor de lange termijn. ‘In zo’n verkiezingsjaar geldt: pik je graantje mee, van welke partij dan ook, want veel verschil tussen de partijen is er toch niet. Dat dit allemaal heel schadelijk is voor ons land wil niemand zien.’ In Santa Martha weten ze inmiddels welke ongeschreven spelregels in verkiezingstijd gelden. Zo’n bord langs de weg is misschien net niet subtiel genoeg.