Merachly protesteert tegen een nieuwe vakbond die voor zijn belangen wil opkomen. Het is voor het eerst in twintig jaar dat er een onafhankelijke vakbond wordt gevormd in Libanon. In juli nam Samir Taouk het initiatief en besloot een vakbond te starten voor de twee­duizend werknemers van het supermarktconcern, dat eind 2013 een omzet van één miljard dollar verwacht. Aanleiding was de verklaring die zevenhonderd werknemers onder druk ondertekenden, waarin zij hun recht op een wettelijke verhoging van het minimumloon opgaven. Intimidatie, beschuldiging van diefstal en ontslag waren het gevolg voor Taouk. Ook twee andere leden van het eerste uur werden ontslagen. Vakbondsleden werden geïntimideerd en overgeplaatst, als gevolg waarvan een aantal leden vertrok. De bond heeft inmiddels nog 71 leden.

Onderzoek naar de vakbond wordt door het bedrijf tegengewerkt. De lokale krant al-Akhbar versloeg vrijwel als enige de affaire. Spinneys klaagde onmiddellijk de verslaggevers aan en de krant werd tijdelijk uit de schappen gehaald. Ook ondergetekende werd fysiek belemmerd tijdens het verslaan van een recente steunbetuiging door werknemers.

Het is hier makkelijker om een politieke partij te starten dan een vakbond. Een rechter moet de aanvraag goedkeuren, na uitvoerig onderzoek door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zulke beperkingen zijn volgens het internationaal recht verboden. Wet 87 van de Internationale Arbeidsorganisatie (iao) geeft werkers het recht een vakbond te vormen. De Libanese regering ondertekende de verklaring, maar het parlement heeft de wet nog niet geratificeerd. De organisatie sprak in augustus per brief haar zorgen uit over de Libanese situatie.

Naar aanleiding van alle ophef liet de Britse ceo van Spinneys, Michael Wright, weten dat de salarisverhogingen zijn doorgevoerd. De rechter heeft de vergunning voor de vakbond goedgekeurd. De bond wordt echter nog steeds tegengewerkt. De eerste verkiezingen vorige maand werden overstemd door het geschreeuw van buiten, waar Spinneys-personeel demonstreerde tegen het vakbondswerk van hun collega’s. Inmiddels hebben activisten een actiecomité in het leven geroepen om steun te bieden aan de vakbond. ‘Het is van de gekke’, zegt woordvoerder Diana Kallas. ‘Nergens anders ter wereld zie je dat werknemers geen vakbond willen.’