Bij de Nederlandse Publieke Omroep (npo) zie je de wereld zonder te hoeven reizen, zei de tv-directeur bij de vroegste seizoenspresentatie ooit, begin juli. Scheelt de kijker inderdaad een hoop gedoe. Volgens het persbericht doelde hij onder meer op Bauer’s Zigeunernacht (Tros) en Erica op reis (Max) – programma’s die het nut van een publieke omroep niet echt overtuigend aantonen. Staat tegenover dat ook mijn kennis van de wereld voor een minuscuul deel op eigen ervaring berust en voor de rest op krant, boek en bovenal televisie; en dat die televisie verre streken geregeld op hoog niveau aanpakt. Verrassend vaak werd de Nipkowschijf de laatste jaren gewonnen door reizigers: de inmiddels spoorloos verdwenen Rob Hof met Sporen uit het Oosten, Adriaan van Dis in Afrika, Jelle Brandt Corstius in Rusland, Redmond O’Hanlon overal in het spoor van grote ontdekkingsreizigers.

Terwijl Van Dis in Indonesië zijn meesterschap opnieuw toonde, deze keer zonder ereprijs maar wel cum laude, maakte Bram Vermeulen een prachtportret van Turkije en leverde Brandt Corstius niet één maar twee voortreffelijke Rusland-reeksen. Dat laatste reden genoeg om uit te kijken naar Van Bihar tot Bangalore (vpro) waarin Jelle India doorkruist. De hoge kwaliteit van de Russische projecten is niet automatisch gegarandeerd: daar had hij jaren gewoond en journalistiek bedreven, in India is hij ‘nieuw’. Maar zijn open oog, nieuwsgierigheid en intelligentie, zijn prettig persoonlijke stijl, een meestal voortreffelijke productie en topregisseur Hans Pool zijn garantie genoeg om Floortje Dessing (ook weer voor ons op reis) ver in de schaduw te stellen. Benieuwd wat NRC’s India-correspondent (maar eigenlijk voor eeuwig Groene’s) Joeri Boom ervan zal vinden. Even nieuwsgierig ben ik naar de Scandinavische reis die filosoof Stine Jensen (met Deense roots) gaat maken, mede omdat gelauwerd regisseur Niek Koppen haar vergezelt. Z@pp krijgt trouwens zijn eigen Adriaan alias Jelle alias Stine in de persoon van Stef Biemans, die kinderen over de hele wereld gaat portretteren. Gezien eerder werk uit ­Nicaragua en voor vpro’s leuke en informatie­ve Metropolis zijn jonge kijkers (en ouders en grootouders; vergeet leeftijdcategorieën: je hebt alleen slechte en goede tv) met Stef voortreffelijk af.

Ten slotte: omdat geschiedenis als een ver land is (‘they do things different there’) aandacht voor een reis naar het verleden in het door Hans Goedkoop gepresenteerde De Gouden Eeuw. Na Tweede Wereldoorlog en slavernij een nieuw historisch megaproject (13 delen!) van ntr en vpro, waarin ‘het historische en actuele verhaal’ verteld gaat worden. Ook hier haakt Z@pp in met een kinderversie Welkom in de Gouden Eeuw.

Van Bihar tot Bangalore is vanaf december te zien, De Gouden Eeuw vanaf september