Berlijn - Hij is niet verkiesbaar. En toch drukt Thilo Sarrazin zijn stempel op de verkiezingen van aanstaande zondag in Berlijn. Hij had, net als vroeger toen hij de financiën van de stad beheerde, op de lijst van de SPD kunnen staan. Maar die partij wil hem niet meer sinds hij in zijn bestseller Deutschland schafft sich ab de sluipende islamisering van het land beklaagde.
De SPD heeft geprobeerd hem te royeren, maar verslikte zich in juridische procedures. Sarrazin bleef lid en pestte de partij terug door de afdeling Neukölln vijfduizend euro voor de verkiezingskas te schenken. In dat stadsdeel regeert partijgenoot Heinz Buschkowsky, die tot ergernis van de SPD zijn multiculturele probleemwijken met Rotterdamse methoden aanpakt.
Sarrazin op zijn beurt ergerde zich aan de verkiezingscampagnes van twee uiterst rechtse partijen. De anti-islampartij Pro Deutschland wierf op haar affiches met de leus: ‘Kies voor Thilo’s thesen!’ En de neonazipartij NPD verspreidde een flyer met een Sarrazin-citaat over de vloedgolf van allochtonen. Sarrazin heeft de rechter affiche en flyer laten verbieden.
Evenmin blij was hij met de bijval van Geert Wilders. De PVV'er was naar Berlijn gekomen om het kleine broertje van zijn partij, de splintergroep Die Freiheit, een hart onder de riem te steken. In een toespraak van een half uur voor een halfvolle zaal haalde hij uitvoerig het gedachtegoed van Sarrazin aan. Die Freiheit staat in de peilingen op minder dan één procent.
Sarrazin provoceert graag. Kort geleden liet hij zich door een cameraploeg van de publieke omroep filmen bij een bezoek aan Kreuzberg, een Berlijnse wijk waar veel Turken wonen. De beelden tonen Duits-Turkse burgers die ‘Donder op!’ roepen en hem de toegang tot een Turks cultureel centrum versperren.
Lijsttrekker voor de SPD in het stadsdeel Kreuzberg-Friedrichshain is Muharrem Aras, een Duits-Turkse advocaat. Hij is bang dat Sarrazins SPD-lidmaatschap hem stemmen zal kosten. Hij vreest ook weinig baat te hebben van zijn allochtone achtergrond. Want alle vier grote partijen in het stadsdeel hebben een Turkse kandidaat op nummer één staan.
Het stadsdeel krijgt gegarandeerd een Turkse burgemeester. Dat wordt een testcase. Als in Kreuzberg-Friedrichshain, de hipste wijk van Berlijn, de sharia wordt ingevoerd, krijgt Sarrazin gelijk met zijn doemscenario. Zo niet, dan zal hij zijn ongelijk moeten bekennen.