Volgens een onderzoek van het ministerie van Gezondheid kampt zelfs zestig procent van de volwassenen en één op de vijf kinderen met overgewicht. Een kwart van deze’ volslanken’ is permanent op dieet. Een uitstekende markt dus voor dieet- en fitnessclubs, light-producten en dieetboeken.
De vrouwen van Slim Peace gingen een stap verder en koppelden dit thema aan een andere gewichtige kwestie: de vrede in het Midden-Oosten. Voor een paar tientjes kun je in een van de twintig Slim Peace-centra vasten voor vrede. Je wordt gewogen, krijgt voedingstips en praat met andere lijnende Israëlische en Palestijnse vrouwen, bedoeïenen en joodse kolonisten over je gezin en het werk, maar ook over problemen rond het conflict en de bezetting.
De initiatiefneemster, de Israëlisch-Amerikaanse filmmaker Yael Luftwak, wilde drie jaar geleden een documentaire maken over een discussiegroep van Israëlische en Palestijnse vrouwen. Luftwak: ‘Omdat een gemeenschappelijk referentiekader ontbrak zocht ik een onderwerp. Ik was zelf net tien kilo afgevallen en dacht: dat wordt ons doel. We gaan samen op een vredesdieet.’
Het project loopt als een trein en heeft geleid tot een uitgebreid netwerk van vredesdieetclubs in Israël en de Westelijke Jordaanoever. Vrouwen van alle leeftijden en achtergronden en sinds kort ook kinderen vanaf zestien jaar zijn welkom. Het doel is om uiteindelijk vierhonderd groepen van elk veertien vrouwen verspreid over het Midden-Oosten, Kosovo, Bosnië en de Verenigde Staten te hebben.
Het thema is niet nieuw. Neem een groep die niets gemeenschappelijks heeft en waarvan de leden zelfs een hekel aan elkaar hebben. Geef die groep een gemeenschappelijk doel en observeer hoe men zich verenigt. Uiteindelijk concluderen de leden dat ze niet zo heel verschillend van elkaar zijn. Dat werkte in speelfilms als The Breakfast Club, maar of dat ook in het dagelijks leven lukt is de vraag.
De ventilator in het gemeenschapshuis in Jeruzalem blaast een zachte bries. Twaalf volslanke vrouwen, sommigen met traditionele chijab (Arabische hoofddoek), anderen met hoeden of los haar en malse decolletés zitten in een kring. Onderwerp van gesprek is de uitdaging om het calorierijke voedingsmenu van het Midden-Oosten om te zetten in een gezond dieet. De deelnemers wisselen kooktips en recepten uit. Het grote conflict lijkt bijna vergeten. Natuurlijk lost Slim Peace dat niet op. Het leidt ook niet tot extreme gewichtsafname, maar het geeft vrouwen aan beide kanten van de afscheidingsmuur wel het idee dat er aan de andere kant iemand is om mee te praten. In dat opzicht zijn ze hun politieke leiders ver vooruit.