Paramaribo – Met bijna vijftien miljoen hectare aan tropisch regenwoud in de Surinaamse binnenlanden (negentig procent van het totale landoppervlak) is het als goudzoeker niet makkelijk om te weten waar je het best naar het kostbare edelmetaal kunt zoeken. Je zult maar maanden ploeteren in de modder en de natuur voor niets verwoesten, terwijl je buurman er met hele schatten vandoor gaat.

En dus schakelde een slimme goudzoeker onlangs een zogenoemde ‘lukuman’ in, een helderziende. Hij vertelde het medium dat hij had gedroomd dat hij onder één bepaalde boom in het westen van het land een enorme goudader zou vinden. Welke boom dat dan was, in het meest dichtbeboste land ter wereld, was echter niet zo makkelijk te achterhalen.

De lukuman wist er raad mee. Met toverkunsten zou hij de betreffende goudader lokaliseren. De goudzoeker moest daarvoor om te beginnen wel een geldoffer brengen. In zijn achtertuin zette hij een mand neer gevuld met sieraden, cash geld en een gouden beeld in de vorm van een slang. Vervolgens werd er een haan geslacht en het bloed van het arme beest werd op de nek van de gouden slang uitgegoten.

Daarna kreeg de goudzoeker de opdracht om in ten minste vijf bars een glas alcohol te drinken én de negen achtereenvolgende dagen bij de mand te bidden. Wat hij ook deed, de mand mocht hij zeker niet aanraken. Na dat alles zou de lukuman een visioen krijgen waarin ‘de goden’ hem de exacte locatie van de boom zouden vertellen.

Hoewel de goudzoeker aanvankelijk blind uitvoerde wat de helderziende opdroeg, kreeg hij na zijn kroegentocht plots argwaan. Wat als de ziener hem in het ootje probeerde te nemen? Dan kon hij niet alleen fluiten naar zijn goud, maar ook naar zijn geofferde geld en sieraden. De man snelde naar huis, opende ondanks het verbod toch de mand en zag tot zijn ontsteltenis dat alle geld inderdaad was verdwenen.

De politie werd meteen ingeschakeld. Na enkele maanden speurwerk lukte het hen de oplichter te arresteren. Die pleit onschuldig: niet hij zou het geld hebben gestolen, maar een geest met de naam ‘Bigi Ede’ (Groot Hoofd). Veel geloof in boswezens heeft het Surinaamse politiekorps niet: de lukuman wacht momenteel in de cel op zijn vonnis.