Johannesburg - Misschien is het niet zo'n goed idee om je krant The New Age te noemen, met als slogan dat ‘het glas halfvol is’. Het riekt naar archaïsch optimisme. Maar dat is precies wat The New Age beoogt: een dagblad zijn dat welwillend staat tegenover het regerende ANC. Het halfvolle glas slaat op de toestand in Zuid-Afrika. Al lijkt dat soms niet zo, er gebeurt veel goeds in Zuid-Afrika. Zoiets.
The New Age wordt bekostigd door de Gupta’s, een schatrijke Zuid-Afrikaanse familie die nauwe banden heeft met president Jacob Zuma. En dus keek iedereen met een mengeling van verwachting en scepsis uit naar het eerste nummer dat op 20 oktober zou verschijnen. Ook al klinkt het naar niets, er zijn genoeg voorbeelden van goed functionerende, mild kritische regeringskranten, zoals de Oegandese New Vision. Bovendien had The New Age een aantal gerenommeerde journalisten binnengehaald, onder wie Karima Brown. Het idee was om een krant te maken die de regering steunt, maar wel opbouwende kritiek toelaat.
En toen, één dag voor het verschijnen, kwam het nieuws dat de vijf topredacteuren van The New Age hun ontslag hadden ingediend. Onder hen bovengenoemde Brown en hoofdredacteur Vuyo Mvoko. Reden voor hun vertrek wilden ze niet geven. Er wordt gesuggereerd dat het te maken had me de weinig inspraak duldende Gupta’s. Maar de meest gehoorde verklaring is dat het vijftal vond dat de krant domweg nog niet gereed was om te verschijnen. Het computersysteem werkte nog niet goed. Er was geen advertentiekantoor. Er was geen businessplan. En de managing editor had geen benul van kranten maken. Een zooitje, kortom. Niet ongebruikelijk in Zuid-Afrika, waar de afgelopen paar jaar diverse kwaliteitskranten en -tijdschriften het veld hebben moeten ruimen wegens wanbestuur.
De dag waarop dit nieuws naar buiten kwam, was toevallig (?) ook media freedom day. Er vonden stille tochten plaats van Zuid-Afrikaanse journalisten die protesteerden tegen het door de ANC-regering voorgestelde mediatribunaal en andere inperkingen van de persvrijheid. Wat dat betreft, menen deskundigen, zou het goed zijn als die ANC-gezinde krant er komt. Al is het alleen maar om de partij ervan te doordringen dat kwaliteitsjournalistiek geen sinecure is.
Het dagblad verscheen dus niet, maar The New Age gaat gewoon door. De krant is op zoek naar vervangers voor de bende van vijf, en hoopt dat de persen volop draaien voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Want dan kan het qua lokaal bestuur ernstig tekortschietende ANC wel wat mediasteun gebruiken.