Barcelona – In wat voor stad wordt de VN-klimaattop eigenlijk gehouden? Burgemeester Almeida van Madrid toonde onlangs hoezeer zijn conservatieve stadsbestuur bezorgd is om het milieu. In een tv-programma waarin bekende Spanjaarden teruggaan naar de basisschool stelde een meisje hem voor een dilemma. ‘Als u maar aan één plek geld kon uitgeven, waar gaf u dat geld dan aan uit: herstel van de Notre-Dame of herbebossing van de Amazone?’

Dat vond de burgemeester niet moeilijk. ‘Aan de Notre-Dame natuurlijk!’ De kinderen, van een jaar of tien, wisten niet wat ze hoorden. ‘Maar waarom? Het zijn toch de longen van de aarde?’ reageerde het klasje in koor. ‘Jawel, maar de Notre-Dame is een symbool van Europa. En wij leven in Europa.’

Burgemeester Almeida (44) is niet de enige van de nieuwe generatie Spaanse leiders die milieumaatregelen eigenlijk maar onzin vinden. Isabel Díaz Ayuso (41), ook lid van de rechtse PP en sinds enkele maanden premier van de regio Madrid, denkt er net zo over. Tijdens de campagne voor de lokale verkiezingen van dit voorjaar trok ze van leer tegen Madrid Central, een pakket maatregelen van het progressieve stadsbestuur van Manuela Carmena tegen de enorme luchtvervuiling in de stad.

‘De files op zaterdag om drie uur ’s nachts maken Madrid tot een speciale stad’, zei Díaz Ayuso. Ze beloofde dat de conservatieven de verkeersbeperkende maatregelen meteen zouden terugdringen. Onder leiding van burgemeester Almeida zijn ze daar intussen volop mee bezig. Met dank aan Vox, die zowel in de stad als in de regio Madrid de PP in het zadel hielp. Als rechtgeaarde ultra-rechtse partij ontkent Vox de klimaatcrisis.

Maar nu Madrid de klimaattop mag herbergen, is een ander geluid vereist. ‘Madrid is een van de grote groene hoofdsteden van Europa en de wereld’, twitterde burgemeester Almeida. ‘We moeten trots zijn op de betrokkenheid van onze stad in de strijd voor het milieu en de kwaliteit van de lucht’, zei de man die bezig is de milieumaatregelen van zijn voorganger de nek om te draaien.

Tijdens de twee verkiezingscampagnes van dit jaar speelde het klimaat geen enkele rol. Voor de grote Spaanse partijen is de klimaattop vooral een kans om te laten zien dat Spanje internationaal meetelt.

Een soort troostprijs voor de Olympische Spelen die Madrid alsmaar niet toegewezen krijgt.