OPEN: Noodnummer

Het nieuwe cultuurplan en de bezuinigingen hebben ons hardhandig wakker geschud uit de reflectieve en theoretiserende staat van kritische beschouwer, waarin wij al te comfortabel verkeerden.

Dit ‘noodnummer’van Open. Cahier over kunst en het publieke domein is een extra uitgave die verschijnt bij De Groene Amsterdammer op 23 september 2011. Het richt zich niet alleen op de bezuinigingen, maar met name op de overkoepelende ideologie en het rechts-populistische regeringsbeleid waaruit deze voortkomen.

Medium afbeelding 1

Evenmin gaat de publicatie louter om de verdediging van de positie van de kunst, maar vooral om het aantekenen van een publiek protest tegen een voor velen kwaadaardig aanvoelend beleid, dat steeds meer groepen (zieken, immigranten, vluchtelingen, kinderen, ouderen, kunstenaars, ‘gewone’ mensen) en issues (aangaande cultuur, wetenschap, milieu, onderwijs, zorg, multiculturaliteit) nadelig treft, uitsluit of buitensluit.

Deze uitgave is een ‘noodnummer’ in de ware zin des woords, dat ook een blijk van sociale en politieke solidariteit wil zijn vanuit de overtuiging dat kunst op fundamentele wijze verbonden is met al die anderen en al dat andere.
Tegelijkertijd is het een oproep om weer politiek te gaan bedrijven, niet alleen door letterlijk en figuurlijk partij te kiezen, maar juist ook door een bewustzijn in het dagelijkse leven van de politieke dimensie van concrete praktijken en handelingen.

U bent van harte uitgenodigd bij de presentatie van
Open ‘Noodnummer. Over de nieuwe politiek van cultuur’
23 september 2011 van 17:00 - 19:00 uur [

Plein der Beschaving
](http://pleinderbeschaving.nl/)
Tolhuisweg 2
Het Poortgebouw
Amsterdam-Noord

Sprekers
Merijn Oudenampsen
Chris Keulemans
Sjoerd Jurkovich e.a.

De redactie bestaande uit Jorinde Seijdel (hoofdredacteur) en Liesbeth Melis (eindredacteur), is voor dit noodnummer uitgebreid met politiek socioloog Merijn Oudenampsen en kunstcriticus Sven Lütticken. Het grafisch ontwerp is van Thomas Buxó.

Bijdragen: Sven Lütticken, Merijn Oudenampsen, Willem Schinkel, Zihni Özdil, Willem de Rooij, Joke Robaard, Wendelien van Oldenborgh, Arnoud Holleman / Gert Jan Kocken, Florian Cramer, Chris Keulemans, Dirk van Weelden, Eric Kluitenberg, Josephine Bosma, Marc Schuilenburg, Pascal Gielen, Luuk Boelens, Samuel Vriezen, Jonas Staal, Lotte Haagsma, Matthijs de Bruijne, Jeremiah Day / Can Altay, Casco / Actie Schone Kunsten, Margreet Fogteloo, Steven ten Thije, Bik Van der Pol, Charles Esche, Hugo Priemus, Lidwien van de Ven, Grahame Lock, Robin Brouwer, Foundland.

Open. Cahier over kunst en het publieke domein is een initiatief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en wordt uitgegeven door NAi Publishers. Voor informatie, bestellingen en abonnementen zie:
Open Cahier, NAI Publishers of SKOR.