De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Kunst op komst - Seizoen ‘15/'16 - Opera

Opera2day

De Nationale Opera viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan en toch ging ik echt al minstens tien jaar eerder op zondagmiddag met mijn oma naar opera’s van dno als Carmen en Hoffmans vertellingen. Maar toen was het nog niet Stichting De Nederlandse Opera, en nu trouwens ook niet meer. Verwarrend.

Als het feestje goed is voor een schitterend jubileumseizoen kun je er moeilijk tegen zijn, en dat wordt het. Met onder meer een reprise van Dialogues des Carmélites van Poulenc in de indrukwekkende regie van Robert Carsen en in december een nieuwe versie van het ook bij kinderen populaire Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck, gezien met een hedendaagse blik door de jonge regisseur Lotte de Beer.

Een hoogtepunt om naar uit te kijken: de wereldpremière van Only the Sound Remains van de subtiele Finse componiste Kaija Saariaho, twee nôh-drama’s, die worden geregisseerd door de Amerikaan Peter Sellars, met de Franse countertenor Philippe Jaroussky twee keer in de hoofdrol.

Nog belangrijker misschien zijn de Nederlandse componisten. Louis Andriessen maakt een opera over de jezuïet, wetenschapper en fantast Athanasius Kircher (1601-1680), die geldt als de laatste Renaissance-mens en die in Theatre of the World op reis gaat om de aanwezigheid van God in alles te ontdekken. Met Leigh Melrose in de hoofdrol en Cristina Zavalloni als zijn geliefde, geregisseerd door Pierre Audi, in een decor van de Quay Brothers. Het libretto is van Helmut Krausser en Reinbert de Leeuw dirigeert Asko|Schönberg. Ook Louis’ leerling Michel van der Aa komt met een wereldpremière: Blank Out voor sopraan Miah Persson en een 3D-camera, op teksten van verdronken vrouwen, zoals Sappho, Ingrid Jonker en Virginia Woolf.

Maar in Nederland is er ook buiten het grote operabedrijf een verrassende vloedgolf van nieuwe, kleine operaproducties van ongekend niveau. Ik verwacht veel van Opera2day in Den Haag met het mirakelspel Mariken in de tuin der lusten van Calliope Tsoupaki op een libretto van Serge van Veggel en Karim Ameur, en van Ik vertrek van de nog heel jonge, sprankelende componist Lucas Wiegerink bij Kameroperahuis Zwolle.

dno.nl, opera2day.nl, kameroperahuis.nl