Wat internet ik eigenlijk nog?
Ja, ik heb een reis geboekt. Ja, ik heb zeven keer iets opgezocht. Ja, ik e-mail iedere dag. Ja, ik heb een boek aangeschaft bij amazon.com. Maar verder?
Tijdens het Navo-bombardement op Belgrado was internet onbruikbaar als nieuwsbron. Tijdens de Volendam-ramp ook. Wel werden snel internet-condoleanceregisters geopend, net als bij de site van de Hell’s Angels toen Sam Klepper was overleden. Daar heb je wat aan.
Wat moet ik met internet, behalve het gebruiken als encyclopedie en extra winkelmogelijkheid? Zeven jaar geleden schreef ik een stuk waarin ik zei: internet kent twee problemen: waar kan ik het vinden en hoe betrouwbaar is de informatie. Die twee problemen zijn nog niet opgelost. Waar het internet aan ontbreekt, is gezag. Als ik nieuws wil hebben over iets, ga ik naar de vertrouwde nieuwsbronnen, want die hebben gezag. Dat gaat meestal ook sneller. Wat rijke stinkerds dan ook moeten doen die met internet in de weer zijn, is gezag kopen. Ik koop geen boeken bij bol.com. Dat is geen betrouwbare boekwinkel. Ze verkopen daar trouwens mijn boeken niet. En ze hebben alleen maar positieve recensies, en ik ken die recensenten niet. Ik vertrouw ze niet. Geen gezag.
Het punt is dat internet ook nog te onduidelijk is. De codes zijn te ingewikkeld. Het ophalen van programma’s is nog steeds te ingewikkeld. Verder zijn recensies over internet vaak onleesbaar voor een gewone gebruiker. De kranten weten eigenlijk niet goed wat ze met internet aanmoeten. Leuke sites — ja. Maar wat zijn dat? Hoe kom je eraan? Officiële rapporten van het rijk of de gemeente worden wel vaak integraal en snel op internet gezet zodat ik die kan lezen. Dat is een voordeel. Maar voor wie? Ja, voor de journalist. En misschien voor een betrokkene. Maar verder niet.
Alles moet tegenwoordig via internet gaan, maar wat voegt het toe? Nieuwe films hebben een heel dure internet-site, met mooie beelden, leuke foto’s — maar is dat mooier, beter of interessanter dan een fraai ontworpen affiche in een blad of krant? Popgroepen hebben ook internet-sites waar ik niets wijzer van word — nergens hoor je een nummer in z’n geheel. Ik geef toe: mijn kennis over Bob Dylan heeft zich enorm uitgebreid (ik kan dagelijks volgen wat de mees ter de vorige avond heeft gespeeld) en dat is fijn, maar verder… Ik lees toch liever een goede biografie.
Internet gaat nog mank aan het feit dat niemand goed en snel weet te selecteren. Het ene IT-bedrijf na het andere gaat op het ogenblik failliet. Dat verbaast me niks. Maakt amazon.com al winst? Welk bedrijf maakt door internet winst? Ja, een fietsfabriekje met een bijzondere fiets, en nog wat van die dingen. Maar het grote internet-wonder blijft uit.
Er is nog steeds geen middel tegen kanker, of tegen aids. Dat zou er binnen vijf jaar zijn, zei men zes jaar geleden. Ook beloofd: binnen een jaar televisie op internet. Ja, er is televisie, maar die is nog niet om aan te zien. Films op internet werden beloofd. Ik zie ze niet. Boekenschrijven via internet: ook mislukt. Is de politiek door internet veranderd, zoals gezegd? Ik zie het niet. En is die elektronische snelweg werkelijk zo snel. Hoe vaak ligt mijn provider er niet uit? Een auto die het zo vaak zo slecht doet, zou al uit de markt genomen zijn.
Zijn we minder eenzaam geworden?
Ik «chat» weleens met anoniemen.