‘Op een dag zag ik 25 jonge mannen slapen bij een tramhalte in het stadscentrum’, vertelt Flavius Ilioni-Loga. ‘We waren geschokt en kwamen bijeen om geld in te zamelen om hen eten en warme dranken aan te bieden.’
Flavius Ilioni-Loga is coordinator van LOGS-Groep voor Sociale Initiatieven, een ngo die zich inzet voor vluchtelingen. De maatschappelijk werker en voormalig journalist benaderde de media en binnen enkele uren was de benarde situatie van deze vluchtelingen het gesprek van de dag in Timisoara. ‘Met behulp van donaties van ngo’s en bedrijven, kerken en de moslimgemeenschap proberen we de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven te verlichten.’
De empathie van de inwoners van Timisoara kan deels worden verklaard door de geschiedenis en geografische ligging van de stad nabij de grens met Hongarije. Het is de hoofdstad van de Banat-regio, die in de jaren tachtig veel Roemenen aantrok die het communistische regime wilden ontvluchten en naar het veel vrijere Joegoslavië wilden oversteken. Van daaruit konden ze het Westen bereiken. Sommigen werden doodgeschoten of verdronken tijdens hun ontsnappingspogingen. ‘Velen identificeren zich met de vluchtelingen omdat hun eigen familieleden de Donau zijn overgezwommen om naar de andere kant te gaan op zoek naar een beter leven’, vertelt de leraar Engels Alina Birgean.
In 2020 vroegen meer dan zesduizend mensen, voornamelijk Afghanen, asiel aan in Roemenië – een record. Meer dan de helft kwam in de laatste drie maanden van 2020 via Servië. De Roemeense grensautoriteit registreerde in de eerste helft van dit jaar bijna negenduizend grensoverschrijdingen, tweehonderd procent meer dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar.
Roemenië heeft zes azc’s met maximaal tweehonderd plekken voor asielzoekers – onvoldoende voor de duizenden Afghanen maar ook Pakistanen, Syriërs en Iraniërs. Velen wachten hun asielprocedure niet af en reizen naar Timisoara, waar ze in verlaten gebouwen kamperen en van daaruit proberen ongezien Hongarije te bereiken.
Inmiddels heeft logs een aantal betaalde medewerkers en een kantoor, waar maaltijden worden geserveerd en asielzoekers terecht kunnen voor medische hulp en juridische bijstand. Hulp komt van alle kanten. Onlangs kreeg Ilioni-Loga een telefoontje. Een moslima uit Boekarest had lucht gekregen van zijn werk en wil een schaap doneren aan asielzoekers. Hij begon meteen te bellen om zijn nieuwste missie te vervullen: een halal slager vinden die een schaap kan slachten.