Managua – Wat in Nicaragua een jaar geleden begon als een protest tegen een hervorming van het systeem van sociale zekerheid draaide al snel uit op de eis van het vertrek van het presidentiële echtpaar Daniel Ortega en Rosario Murillo, die Nicaragua runnen als een familiebedrijf en alle verzet daartegen met geweld de kop indrukken.

De uitkomst van een jaar opstand: 325 doden, honderden demonstranten in gevangenissen en duizenden Nicaraguanen in ballingschap in het buurland Costa Rica. Onder wie Carlos Fernando Chamorro, de bekendste journalist van Nicaragua, die herhaaldelijk met de dood was bedreigd. De redacties van zijn twee tv-programma’s en van de digitale krant Confidencial werden eind vorig jaar door de politie bezet. 55 andere journalisten zijn ook uitgeweken naar Costa Rica.

De onderhandelingen tussen regering en de oppositionele Burgeralliantie, die vorige maand begonnen, zijn in feite opgeschort, zegt Mario Arana, ex-minister van Financiën en een van de onderhandelaars. President Ortega piekert er niet over om de voor 2021 geplande verkiezingen te vervroegen, laat staan om op te stappen. Ook blijft hij weigeren bemiddeling te accepteren van internationale organisaties.

Het Vaticaan zou proberen te bemiddelen, maar lijkt te hebben ingebonden. Vorige week beval paus Franciscus Silvio Baéz, hulpbisschop van Managua en een van de luidste stemmen in het verzet tegen Ortega, zijn post te verlaten en naar Rome te komen. Dit wordt door de oppositie beschouwd als een tegemoetkoming van het bewind.

Het enige waar nog over gepraat wordt is het nakomen van afspraken die al zijn gemaakt, maar waar het bewind zich niet aan houdt. De belofte alle politieke gevangenen vrij te laten is niet nagekomen. Slechts een deel van de gearresteerde demonstranten, die door de regering terroristen worden genoemd, is weer op vrije voeten. De overigen worden als een soort gijzelaars vastgehouden om nieuwe protesten in de kiem te smoren.

Er is een basisovereenkomst dat de burgervrijheden weer hersteld worden. In dat kader zouden de kranten weer papier en inkt krijgen zodat ze weer normaal zouden kunnen verschijnen. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Het bewind is tijdens de onderhandelingen wel akkoord gegaan met het herstel van het recht op demonstreren. In de praktijk blijft echter een niet officieel afgekondigde staat van beleg van kracht. De voor deze week aangekondigde acties beloven een nieuwe harde confrontatie van betogers met de oproerpolitie en de gewapende knokploegen van Ortega.